Интервю Култура

Владимир Зарев отбеляза юбилея си и с търновските си почитатели

Писателят Владимир Зарев отбеляза 70-годишния си юбилей и във Велико Търново. По време на срещата в София в началото на октомври над 300 души се събраха да отпразнуват юбилея на един от най-изтъкнатите съвременни писатели, а той получи почетен знак от президента на Република България, поздравителни адреси от Министерството на културата, Съюза на българските писатели и други институции.

Каква е равносметката за тези 70 години, почти 50 от които, преминали под знака на творчеството? Чуйте какво сподели писателят за Общинското радио, минути преди срещата си с търновската публика:

По време на творческата среща във Велико Търново бе представена и Литературна анкета с Владимир Зарев. Автор на книгата, която прилича на биографичен роман, е преподавателят и ръководител на Катедра „Българска литература” към ВТУ проф. Николай Димитров. Литературната анкета съдържа 125 въпроса към Владимир Зарев, както и пълна библиография за творчеството му. Това е второто подобно издание след Литературната анкета с проф. Анчо Калоянов.

Литературната анкета с Владимир Зарев е плод на дългогодишни наблюдения и разговори на проф. Николай Димитров с писателя. Тя проследява предисторията и написването на основните произведения на писателя – като се започне от първите му литературни текстове, през трилогията „Битието”, „Изходът” и „Законът”, и се стигне до най-новия му роман „Орлов мост”.

Няма друг съвременен български белетрист (при алтернативните поети и при някои драматурзи е съвсем друго), който пренесе така пълноценно своето дотогавашно творчество през големия исторически праг на 1989 година. При това, както знаем, тук не става въпрос за повествования на т.н. „малка правда“ с все пак анекдотичен характер, а за епически произведения на цялостно и многопосочно обхващане на действителността, за романова трилогия на радикалната дързост да се изобрази общият поток на битието – а не просто да бъде роман, съсредоточен все пак върху някакво значимо историческо събитие. В това отношение монументалната трилогия „Битието“, „Изходът“ и „Законът“ (в първоначалния вариант „Изборът“) има в нашата литература аналог само в тетралогията на Димитър Талев, която все пак е съсредоточена в представянето отново чрез една семейна сага на специфичната, трагическа участ на македонските българи.”, отбелязва литературният критик проф. Михаил Неделчев в словото си по случай юбилея на Владимир Зарев. (словото е публикувано в Литературен вестник, бр. 32)

Самият Зарев смята трилогията за най-високото си творческо постижение, но като най-любима книга посочва „Поп Богомил и съвършенството на страха” (1998). „Там аз се опитах да разбера Бог”, сподели писателят.

В Литературната анкета възгледите му за Бог са поместени в четири страници. В разговорите с проф. Димитров Владимир Зарев е пределно откровен и емоционален и в спомените си за детските години, за уроците на своите родители и премеждията, през които минава неговият творчески път. Изданието предизвиква интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от почитателите на Владимир Зарев.

„В анкетата има разнообразни въпроси, свързани с бита, творчеството и познанствата на Владимир Зарев. Той отговаря на съкровени за него неща – мисленето си за литературата, за битието, за Бога, словото, властта и свободата. Разказва за познанствата си с Павел Вежинов и Емилиян Станев, срещите му с Димитър Талев и Димитър Димов. Анкетата представя цялостната личност на Владимир Зарев. В книгата има отговори за всичко, което би могло да събуди любопитството на читателите, които познават неговото творчество.”, обясни проф. Николай Димитров.

„Словото събужда света, който ни заобикаля, превръща го в образ, а след това и в памет и история. Това, че цял живот съм се занимавал със словото е най-голямото щастие, което съм преживял. Чувствам се осъществен.”, сподели писателят с търновската публика.

Най-голямото признание за творчеството си той е получил от внука си Никола. Със съчинението „Моят Дядо” завършва и литературната анкета с писателя. Какво е написал внукът на Владимир Зарев чуйте в прикачения файл:

Новият роман на Владимир Зарев е за една невъзможна любов. Ето какво разкри писателят:

В края на срещата си с търновската публика Владимир Зарев получи подаръци от Регионалната библиотека – специален плакет и картина от проф. Иван Бочев. Своеобразното юбилейно турне ще продължи и в други български градове, сред които и в сакралния за Заревото творчество град Видин.