Култура

„Владетелите на България“ оживяват в специално издание от проф. Пламен Павлов, Делян Момчилов и Стен Дамянов

„Владетелите на България“ оживяват в специално издание на Издателство „Сиела“ с текстове от проф. Пламен Павлов и Делян Момчилов и с илюстрациите на Стен Дамянов. Книгата от авторите на „Българите! Забравените постижения“, този път и с помощта на проф. Пламен Павлов, включва над 150 илюстрации.

След успеха на уникалните издания „Българите! Забравените постижения“ и „Ние сме животните“ създателите им Делян Момчилов и илюстраторът Стен Дамянов обединяват сили с изтъкнатия български историк проф. Пламен Павлов в едно вълнуващо приключение, което разкрива творчески образите на най-важните личности от близкото и далечно минало.

Впечатляващото енциклопедично издание на „Владетелите на България“ вече може да бъде открито на пазара и предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, както и безброй поводи за гордост от родната история.

В почти 300 страници талантливият екип предава по достъпен, но достоверен начин възходите и паденията на българските владетели от легендите до реалността, като предлага един различен, интригуващ и пленяващ въображението поглед към предците ни.

Кои са древните траки, кановете, царете и цариците по българските земи? Кое е най-старото открито златно съкровище в света и какво е общото между него и Варненския халколитен некропол? Кои са местата, които могат да разпалят любопитството на всеки техен посетител към историята ни?

От цар Севт I – владетелят на Одриското царство – до цар Симеон II, книгата проследява хронологично живота на владетелите по българските земи, представяйки техните възходи и падения по любопитен и интригуващ за малки и пораснали читатели начин.

Впечатляващите илюстрации от Стен Дамянов и прецизният дизайн на Николай Манчев превръщат книгата в истинско удоволствие за малки и големи, a Божидар Михайлов e историческият консултант на изданието.

„Владетелите на България“ е цветно и интригуващо пътешествие из родната история, както и кратък и обективен поглед върху личностите, които до голяма степен са били отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни през вековете.

 

Из „Владетелите на България“ от Делян Момчилов, Стен Дамянов и проф. Пламен Павлов:

Цар Петър II Делян

Водач на голямото въстание, довело до временно възстановяване на българската държава. Заявява, че е син на цар Гаврил Радомир от брака му с дъщерята на унгарския владетел Геза, но според съвременниците е самозванец, чиито доводи са „убедително стъкмени“. Ако все пак Делян е имал кръвна връзка с династията, тя най-вероятно е по линия на нейните странични разклонения.

Освободителното движение започва в района на Белград (дн. столица на Сърбия), а водачът му приема владетелско име в чест на св. цар Петър. В района на Драч избухва второ въстание начело с Тихомир. Двете войски се съединяват в Скопие, където след разгорещен спор за българската корона Тихомир е убит.

След успешни настъпателни действия Петър Делян разполага своя лагер при Острово (дн. Арниса, Гърция), близо до Солун. Там пристига избягалият от Византия Алусиан, брат на Пресиян II, приеман за законния наследник на престола. Този път Петър Делян е принуден да подели властта с царствения натрапник.

След неуспешна атака на Солун Алусиан изменя на българската кауза, залавя и ослепява Делян, след което бяга при ромеите. Водени от своя сляп цар, българите продължават съпротивата. Въстанието е смазано с помощта на нормански наемници, водени от бъдещия норвежки крал Харалд Суровия, а Петър Делян умира в затвора.