Денят Община

С вкусни и красиви предизвикателства посреща Самоводската чаршия във Велико Търново

Пъстри изделия от разнообразни материали, здравословни храни и сладкиши, разнообразни демонстрации създават за поредна година настроение и дух на Самоводската чаршия във Велико Търново. Малки и големи се радват на празничната атмосфера и опитват от вкусните изкушения. Предложението на Община Велико Търново е за девета поредна година и обединява Фестивала на занаятите и инициативата „Нощ на Сомоводската чаршия”, в която се изявяват много местни и чужди таланти.

Как се точи юфка отново показва на желаещите да се запознаят с това кулинарно тайнство Албена Георгиева от Петрич. Да точи я научава нейната майка, която вече не е между живите. Албена решава да продължи участията в празничния формат във Велико Търново, като споделя тънкостите от „Юфката на баба Калинка”. За нея са необходими брашно, прясно мляко и яйца. Съвременните домакини могат да ползват  пълнозърнесто брашно, лимец и др. Добавя се масло и сирене. Петричките производители имат и италиански клиенти. „Точенето на юфка е първата стъпка към научаването на тази кулинарна техника. Тя е основата за по-финото точене при баницата и най-финото – при направата на баклава. Можеш ли да точиш кори, гладен няма да останеш”, разказва ведро Албена Георгиева.

Репродукции на наши известни художници предлага Анета Жорова. Прави ги чрез трансфер на дърво. Техниката изисква всичко да е на ръка. Така оживяват творби на Владимир Димитров – Майстора, на Антон Митов, на Мърквичка… „ В тях ме вдъхновява духа на българина и отразяването на бита ни, цветовете, сюжетите. Харесват ги все повече млади хора. С изработката на такива репродукции се занимавам от три години”, споделя Анета Жорова.

Прекрасни изделия с техниката плъстене предлага на Самоводската чаршия Йорданка Йорданова от Шереметя. За изработката на някои  използва освен вълна и комбинация от нея с коприна. Това прави шаловете, елечетата, шапките още по-фини. Някои от идеите за тях са нейни, други черпи от интернет. Ползва мокро и сухо плъстене. Едно изделие й отнема поне ден. За изработката му влага много труд и въображение.

Есенният празник е част от инициативите по случай 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 година от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

     Фестивалът на занаятите и инициативата „Нощ на Самоводската чаршия“ обединяват традициите в миналото и настоящето в различни занаяти, провокират въображението с различни арт-предложения, представят производители на здравословни храни, певци и музиканти…