Любопитно Образование

„Вкусна градинка“ си отглеждат в ДГ „Соня“ – Велико Търново

Продължава работата по проекта „Успяваме заедно“, лаборатория „Кулинари откриватели“ – „Вкусна градинка 2“ на ДГ „Соня” – Велико Търново. Днес малчуганите от „Мечо Пух“ засадиха разсад от чушки, отгледан в миниоранжерията в групата и отгледаните от зърна в памук бобови растения. Заниманието започна с почистване от дребни камъни и разрохкване на почвата в участъка за засаждане и продължи със задълбочено практическо проучване на откритите червеи и охлюви. Всички бяха преместени на безопасно място край оградата, споделят с усмивка от детската градина.

Още от 2014 година учителките Лилия Пенчовска и Йонка Колева от група „Мечо пух” започнаха работа по „Вкусна градинка 1”. Първите засадени зеленчуци бяха домати и пипер, и едно дръвче.

След защитен проект „Успяваме заедно”, модул „Иновативна детска градина”, ние сме отново в лаборатория „Кулинарни откриватели”. Основната ни цел е здравословното хранене и здравословните продукти. Тази учебна година стартирахме с това откъде идва млякото, квасихме кисело мляко, замесвахме хляб, правихме квас, кръстихме дейността си „Живот в буркан”. От началото на април си сложихме подправки, засадихме боб, леща, домати и сега пипер. Децата видяха как семенцата се превръщат в растения. След това окопахме предварително мястото в двора на детската градина, грапихме, сложихме торфена смес. И продължаваме да се грижим за растенията, които децата сами са отгледали. Те разбраха, че са нужни светлина, топлина, влага и плевене за тях”, разказа Лилия Пенчовска.

Миналата година групата отгледа добра реколта от зеленчуци и успя в един от учебните часове да си направи зимнина – туршия. За 1 юни учителките от група „Мечо Пух” подготвят отново изненада за децата – здравословна торта, с която ще почерпят всички от ДГ „Соня”.

Кремена Крумова – Попова