Образование

Вицепремиер и ректор връчиха дипломите на абсолвенти отличници на Стопанския факултет

Вицепремиерът Томислав Дончев и ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов връчиха дипломите на абсолвентите от професионално направление „Администрация и управление” на Стопанския факултет. Официалната церемония се състоя в аулата на висшето училище.

„Когато аз си вземах дипломата, си мислех, че това е билет за някакво много хубаво място. Или виза. Позволение да отида някъде, където другите не могат. Оказа се грешка. Не е нито билет, нито виза. Може да служи само като компас за ориентация в трудна местност”, каза в приветствието си вицепремиерът Томислав Дончев. По негови думи илюзия е, че пътят свършва с получаване на диплома. „Пътят е много дълъг. Това е само началото. Имате късмета обаче да имате в ръцете си компас. Използвайте го по най-добрия начин”, пожела на абсолвентите Дончев. Заместник министър-председателят пожела на младите хора да запазят в себе си жив академичния дух. „Това не означава да носиш много книги в раницата си. Да пазиш квадратната  шапка и да разбираш сложни думи, които другите не разбират. Академичният дух означава винаги да се съмняваш. Да се научиш да четеш преди да говориш. Един от големите проблеми на обществото, в което живеем, е, че всички говорят преди да са чели, което често е проблем. Да се научиш да питаш. Да знаеш как да отговориш, когато другите не могат да отговорят. Да мислиш критично”, обясни Томислав Дончев. „България има нужда от вас. Ние си мислим, че държавата е нещо различно от нас. Държавата сме ние – какви граждани ще има, каква администрация, какви ръководители, политици – зависи изцяло от нас, а в следващите години сигурно и от вас”, отбеляза вицепремиерът.

„Надявам се всеки от вас, където и да е, където и да се реализира по света или в България – не само да бъде горд, че е свързан с Великотърновския университет, а да знае, че той продължава да гради  авторитета  на университета и след като е завършил.  Вярвам, че ще бъдете отговорни хора и утре, когато отбелязваме по-високия рейтинг на университета – частица от това нагоре ще бъдете и вие”, подчерта в словото си ректорът проф. Христо Бонджолов.

203-ма души завършват професионално направление „Администрация и управление”. 88 от тях приключват обучението си с отличен успех. Специални грамоти  и луксозното издание на книгата „Символите на България” получиха Грета Ганчева и Боян Йорданов. Те завършват магистърска програма „Управление на проекти” с успех 6,00. Великотърновският митрополит Григорий, преподаватели, родители и приятели присъстваха на тържеството.