Образование

Вицепрезидентът Илияна Йотова открива Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова открива 42.Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Официалната церемония ще се състои на 15 юли от 10,30 часа в аулата на висшето училище. 110 души от 36 държави в Европа, Азия, Африка и Америка се очаква да се включат в образователния курс. Най-малкият участник е 10-годишната Анна Иванова от Украйна, а най-възрастният – Хилари Бейли, музикален педагог  от Великобритания.

Най-голяма е групата на студентите, преподавателите и докторантите българисти. Сред участниците има софтуерни инженери, програмист, журналисти, банков служител, ветеринар, лекар, адвокати, екскурзоводи, библиотекар, изследовател, поясни зам.-директорът на Семинара доц. Валерия Тодорова. Седемнадесет от записаните са се обучавали в предходни години. Сред тях е Уолтър Елиът от Англия, на 68 години.

По традиция по-многобройните групи са от Украйна, Русия, Япония, Германия, Румъния, Сърбия и Китай. По един са участниците от Беларус, Армения, Португалия, Македония, Канада и Египет. За първи път в семинара ще има и представители на Азербайджан и Виетнам, каза доц. Тодорова.

Обучението включва практически занятия по български език  и девет специализирани  семинара. Те са съобразени с интересите на чужденците към българското кино, литература, изобразително изкуство, етнография и фолклор, туризъм, уточни директорът на международния семинар.

И тази година ще се изучават народни хора под ръководството на хореографа Петър Петров и народни песни с доц. Митко Димитров.

По правило семинарът  ще завърш с разходки по българското Черноморие от 31 юли до 4 август. Преди това ще се организират екскурзии до Жеравна и до Враца, където ще се посетят Рогозенското златно съкровище и пещерата Леденика.