Денят Община

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да загърбим омразата и презрението!

„Да загърбим омразата и презрението, да не позволяваме на личните пристрастия да изсмукват цялата ни национална енергия. Най-важната задача е да няма страдащи хора, да няма безработни родители, да няма деца, които да не могат да отидат на училище. Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интереса на България“, каза вицепрезидентът Илияна Йонова на хълма Царевец по време на честванията на 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. „Днес мечтаем за управници, които да имат самочувствиетона истински държавници. За управници, не подвластни на съвременен васалитет. Тя завърши словото си с призива: Да живее България! Да живее българският народ!

За единение на българите призова в словото си и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов: „Независимостта е решителен, дори дързък, но категоричен общобългарски акт, с който държавността на свободната и съединена България е затвърдена и легитимирана! Независимостта носи духа на единението. А в същината му е родолюбива и патриотична кауза! Затова датата 22 септември винаги ще е непресъхващ извор на национална гордост! 114 години след това епохално събитие, ние все така оставаме в дълг към предците ни – героите, които посветиха живота си за свободна, обединена и независима България. Пред нас все така стои заветът им за единство! Стига вече делене между българи и българи, породено от политически егоцентризъм! Съединението прави силата! Нека си върнем нормалността в отношенията, нормалността в държавата, нека се обединяваме около каузи и ценности – дължим го на предците си и на нашите деца!И нека днес, на тази свята дата и на това сакрално място, всички, които тръгват по пътя на политиката, да се закълнат пред делото на нашите предци и в бъдещето на нашата България!“

Честванията във Велико Търново започнаха с празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в църквата „ Св. 40 мъченици”. Беше отслужен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Общественици и граждани положиха цветя на саркофага на цар Калоян, след което се отправиха към хълма Царевец, където се проведе военен ритуал за издигане националното знаме на Република България.

Празникът продължава с шоу-спектакъл на военните духови оркестри, участници в 15-тия Международен фестивал, открит снощи с дефиле във Велико Търново. Пред сградата на Общината ще се извие в 18 часа Голямото търновско хоро, а цял ден в парк Марно поле се провежда анимация за деца и родители със списание National Geographic KIDS България под надслов „Образователна и занимателна обиколка”.

В 20,15 ч. ще се излъчи аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.