Образование

Виртуална изложба с постери представя наследството от Нютон

40 постера представя „Виртуална постерна изложба” под мотото „Наследството на Нютон”. Тя е посветена на 290-та годишнина от смъртта на английския физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът му в развитието на математиката и различни области на физиката изиграва важна роля в научната революция и той е смятан от мнозина за най-великия и влиятелен учен, живял някога.

„В конкурса на НВУ „Васил Левски” във Велико Търново се включиха както негови студенти, курсанти и преподаватели, така и техни колеги от други висши училища. Своите позиции за възгледите и приноса на Нютон споделиха и ученици от различни краища на страната. Така свои постери представиха близо 100 души”, разказа Николай Долчинков от НВУ „Васил Левски”. През април те са експонирани във Военния университет. Следващия месец част от изложбата е представена пред обществеността в РНБ „П.Р.Славейков”. Така до наследството на Нютон, видяно с очите на днешните поколения, се докосват и хора, извън научните среди.

„Младите най-много са впечатлени от това, което той оставя в механиката и оптиката, разработването на телескопа, изследванията на учения върху светлината и принципите на динамиката, които той описва. Макар че представените възгледи за оставеното от него наследство да са доста разнородни, малко в страни като че ли остават разработките му в математиката, философията и дори религията”, коментира Долчинков. Той припомни, че този по-различен вариант за достигане до младежката аудитория – виртуална постерна изложба, е използван и миналата година. Тогава обединяващата идея е била „Физиката вчера, днес и утре”. През следващата година НВУ отново ще предложи конкурсна идея за постерна изложба, категоричен бе преподавателят от Военния университет.