Култура Любопитно

Виртуален тур на Самоводската чаршия направи известният великотърновски фотограф Генчо Петков

Виртуален тур на Самоводската чаршия направи известният великотърновски фотограф Генчо Петков. Проектът му е по Национален фонд „Култура”, по програма „Творчески стипендии“ към Министерството на културата. Цялата виртуална разходка е близо час и половина. Тя е с основен акцент върху хората, които носят и предават на поколенията вековните традиции. Снимките, над 500 са на самия Генчо Петков. Има и фотоси с дрон. Всичко във виртуалния тур е с 360-градусови панорами, които са 162 на брой. Фотографът е създал автопилот, благодарение на който се стига от началото до края на всяка улица, завърта се, акцентира се върху някои места.

Посочен е и QR код, който, като се сканира, отвежда към заснетото и включеното в тура. В сайта има информация за всички снимани обекти в комплекса, вида занаяти, работно време на работилниците и др. Удобство за потребителите-чужденци е и т.нар. разказвач на английски език. За да подпомогне проекта на Генчо Петков, екипът на сдружение „Самоводска чаршия” закупи хостинга и уеб пространството. Новият проект ще бъде включен към сайта на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” и представен при участия в различни изложения в страната и чужбина.

Според зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, сайтът е първата стъпка към създаване на виртуално Велико Търново и е нужно той да бъде представен по-мащабно пред обществеността и Общинския съвет.

Виртуалната разходка може да се посети на адрес – aek.charshiata.com.