Образование

Виртуален патронен празник отбелязва СУ „Емилиян Станев“

Видео за историята и профилите на обучение в СУ „Емилиян Станев“ създадоха учениците Боян Апостолов, Ния Кисьова, Евгения Бабулкова, Николай Василев и Михаил Тодоров. Презентацията е подготвена под ръководството на техните учители Незабравка Апостолова и Светлана Бенкова по повод предстоящия на 28 февруари патронен празник и 39-годишнината от основаването на учебното заведение.

„Училището обединява предучилищна група, класове в начален етап на обучение, прогимназия и гимназия. Паралелките са специализирани в сферата на информационните технологии, чуждите езици, музиката и изобразителното изкуство. В своето съществуване училището създава богати и трайни традиции, предавани от поколение на поколение, започвайки от далечната 1982. През 1985 г. е официалното откриване на тогавашното Единно средно политехническо училище „Емилиян Станев“. За 39 години средното училище се превръща в значим образователен център в областта.

В него се обучават 1480 ученици от I до XII клас, работят 135 учители, а институцията се ръководи от невероятен екип с директор д-р Кина Котларска и четирима заместник-директори. Седем преподаватели имат докторска степен. Логично училището е база за обучение на студентите от Великотърновския университет.

За модернизиране на средата и за създаване на оптимална работна обстановка допринасят новите кабинети по графичен дизайн, информатика, биология и математика. Новата спортна зала е гарант не само за високи спортни постижения, но и за активиране на онези млади хора, които странят от активен спортен живот“, се посочва в началото на видеото.

По-нататък Николай Василев представя профила графичен дизайн, който е единственият професионален профил в училището. Боян Апостолов  говори за паралелката по информационнн технологии, Евгения Бабулкова презентира многобройни изложби и проекти, реализирани от младите художници, а тропетистът Михаил Тодоров акцентира върху най-атрактивната училищна банда „Джуниър бенд“.

Видеото е споделено в онлайн среща с едноименното столично Второ средно училище „Академик Емилиян Станев“.