Култура

Виргиния Казарина: „Балетът е изящно, прекрасно, неземно изкуство”

Годишен заключителен концерт подготвят за този петък талантите от балетна школа „Вирджиния балет” и балетно студио „Ритъм” при Младежкия дом във Велико Търново. Събитието ще се проведе от 18 часа в читалище „Искра” и при вход свободен ще представи пред публиката танците, които децата са научили през цялата учебна година.

С 18 хореографии, с които ще участват в Световните финали по танци, които тази година ще се проведат в Офенбург, Германия, ще излязат на сцената най-големите представители от „Вирджиния балет”. 17 от децата от школата ще представят България и Велико Търново на форума, в който в различни категории ще се състезават над 4 хиляди танцьори от цял свят. „Тези хореографии през месец март спечелиха квота на квалификационния конкурс на DWC за България. Ние сме много щастливи и горди, че ще представим страната и Велико Търново на такъв грандиозен форум, който ще се проведе от 23 юни до 1 юли. Класически балет, характерни танци и съвременни техники са категориите, в които ще вземем участие. Тази година за първи път ще участваме със стил акро”, съобщи за Общинското радио Виргиния Казарина.

Балерините се подготвят за концерта и участието в Германия

На концерта в петък публиката ще види и най-малките възпитаници на „Виргиния балет”. Своите първи стъпки в балета ще обобщят в три танца дечица от 4 до 6 години – Танц на лавандуловите пеперуди, Малки перли, китайски танц „Ветрило” и италианска „Тарантела”. „Вирджиния балет” обучава и още по-малки великотърновчета. Сергей, Мария и Виргиния Казарини са хората, които преценяват уменията на децата, които желаят да се включат в школата, и възпитават у тях любовта към танца. „За мое съжаление, не всички избират класическия балет. Децата се раздават повече в съвременните стилове. Но аз винаги си търся малките зрънца, и да отгледам от тях балерини. От малки започваме да ги запознаваме с различните танци. В школата идват дори деца, които не са навършили три годинки”, сподели Казарина.

Най-малката балерина в школата е на 3 години и два месеца. Специалистите предпочитат да работят с деца, които са над 5 години – възрастта, на която майката на Виргиния Казарина я записва на балет. „До ден-днешен съм й много благодарна. На мен балетът ми даде много. Освен, че се запознах с това изящно, прекрасно, неземно изкуство, то успя да ме оформи и като личност, помогна ми да оформя своя характер, дисциплина. Сега като преподавател съчетах любовта си към децата с балетното изкуство в едно. Много ми е приятно да запознавам децата с него, да ги насочвам и да ги уча да създават красота, да слушат различна музика и да намират красотата в изкуството”, коментира Казарина.

След концерта в петък, най-малките излизат във ваканция до средата на месец септември. Почивката за по-големите ще бъде по-кратка – до средата на месец август, съобщи Казарина. Занятията се провеждат в Младежкия дом два пъти седмично.