Култура Любопитно

Вили Белчева: „Във физическа карантина сме, но не и в духовна“

От няколко дни в интернет пространството тече едно доста приятно предизвикателство – да бъдат публикувани в седем последователни дни по една книга, която всеки обича – без обяснения и рецензии, само кориците. Всеки ден включилите се предизвикват по един от приятелите си да публикува седем дни по една своя любима книга и всеки ден да предава щафетата на друг свой приятел. Целта е популяризиране на литературата и книгите.

Защо се включи в предизвикателството Виолета Белчева, художник-илюстратор и творец от Велико Търново:

„Бях предизвикана. Затова се включих. Но с голям радост приех това предизвикателство,  тъй като любовта ми към четено мисля е за цял живот. Това между мен и книгите голяма, споделена любов. Книгите по-късно върнаха любовта си към мене, защото започнах да ги илюстрирам. Работещи бях родителите ми, бях старателно отглеждана от моите баба и дядо, те бяха учители. Четяха ми приказки. Настоятелността ми да ме научат да чета доста ги притесни. Започнах да чета малко след 4 години и половина. Първата книга, която четох на глас пред семейството ми бе „Принцът и просякът” на Марк Твен. Тогава бях 5-годишна. Когато тръгнах на училище открих и други автори. Лека полека развих и мой собствен вкус към книгите. Всеки мислещ човек търси да открие в книгите  своите отговори. На 100 % съм четяща. Харесвам всички жанрове. Чета и класика, приказки, фентъзи, поезия, криминалета..“.

Няма любими автор и книга.

„Защото са много. Тъй като всеки един автор и книга аз свързвам с някаква емоция, което съм изпитала когато я чета, с въображението, което са ми дали. Затова ми бе трудно да отлича и в това интернет предизвикателство в седем дни само седем книги. Колко книги си прочела са ме питали? Не мога да отговоря на този въпрос. Никога не съм си поставял задачата да ги смятам. Няма да забравя когато бях по-млада, как чакаме на опашки пред книжарниците, за да вземем в ръка някое любимо заглавие“.

Книгата е наистина прозорец към света.

„Откриваш други светове, изпиваш емоциите на хората. Това са важни неща, които възпитават в теб вкус към света, после твоята ценностна  система. Няма лоша книга и неправилна книга няма. Илюстрирала съм успешно три книги. Това е магията на книгата. Любовта се върна с обратен знак за мен, книгите започнаха да ме избират мен. Независимо от годините, изпитвам много особено чувство, когато отворя една книга. Затова и се обърнах към илюстрацията. Да се създаде вкус към самата книга не само с естетиката на словото, но да има и визуална естетика“.

Има 5 книги на нощното си шкафче.

„Не мога да се задоволя само с една книга. Това е факт. Всяка седмица си избирам няколко любими заглавия и в зависимост от настроението, търся едно единствено нещо – вдъхновение и позитивизъм. В тези време когато сме във физическа карантина, нямаме карантина на душата си. Това е подходящ момент да се свържем духовно чрез книгите. Ето, това общуване чрез книгите минава и в социалната мрежа. Става едно преоткриване на книги, на хора, на приятели“, заключава Вили Белчева, художник-илюстратор и творец от Велико Търново.

Кремена крумова – Попова