Култура

Виктор Терзийски – за трупата „Дионисий” и любовта към театъра

С деца и възрастни работи режисьорът Виктор Терзийски от Театралната трупа „Дионисий” към Народно читалище „Напредък 1911” в с. Шемшево. Съставът е млад, но вече завоюва своите първи отличия. Едно от тях бе по време на тазгодишното издание на фестивала „Малкият принц” с детския спектакъл „Чими”. Терзийски работи и с възрастни, които се завърнаха от Общинските празници „Звездна завеса” в Самоводене с няколко награди. Трупата се изяви с представлението „На шпагат”. „Някои от самодейните артисти от втората група за първи път излизат на сцена. Мисля, че успях да ги запаля, дарих ги с моята любов към театъра и се получи този продукт. Който го е гледал, знае за какво става въпрос”, акцентира актьорът и режисьор Виктор Терзийски.

Ситуационната комедия „На шпагат” ще бъде представена в читалище „Напредък” в Горна Оряховица от 18:30 часа на 4 юни. Детската формация пък ще се изяви на 18 юни в Центъра за работа с деца към Общинския детски комплекс във Велико Търново (Европейски информационен център). Те ще се качат на сцената заедно с балетно студио „Балетино” от 18:30 часа.

Творците от Народно читалище „Напредък 1911” подготвят и балетно представление. „Искаме да обхванем много дейности от изкуството – и музика, и танц, и слово. Децата се обучават на актьорско майсторство, реторика, но фундаментът е словото – нещо наистина много сложно. Стараем се да направим така, че заниманията да бъдат интересни за децата. Занимаваме се и с пантомима и танци”, допълни Терзийски.

На 1 юни публиката във Велико Търново ще има късмета да види малките театрали от трупа „Дионисий”. Десет от тях ще се качат на сцената, за да поднесат своя подарък за децата на старата столица и техните родители – спектакълът „Чими” в Голямата зала на Община Велико Търново в 16 часа. Входът е свободен. Малчуганите са от 6 до 14-годишна възраст, репетирали са два пъти седмично в рамките на седем месеца. Представлението „Чими” е по повестта „Приключенията на Лиско” от Борис Априлов, а драматизацията е дело на Елица Филева.