Коментари Култура

Виктор Божинов – за връзката между филмовата и туристическата индустрия

Режисьорът на филма „Възвишение” Виктор Божинов, който бе обявен за Мъж на годината за 2017-а година, бе сред участниците в кръглата маса „Културен туризъм” в рамките на 15-ата туристическа борса във Велико Търново. Божинов участва в дискусия, посветена на връзката между филмовата индустрия и туризма. Филмовият туризъм е сред новите подразделения на туризма. Той е една от възможностите за борба със сезонността. „Мястото на киното за развитието на туризма става все по-активно през последно време. Общото между двете индустрии е най-вече в доброто преживяване и емоция, които се търсят от потребителите. Има много богат международен опит, който може да помогне на взаимовръзката между филмовата и туристическата индустрия”, посочи пред журналисти Божинов.

По-тясно сътрудничество между браншовете и обръщането на внимание на киното като такова, е една от стъпките в правилната посока, според режисьора. „Във Виена например прожекцията на „Възвишение” бе само повод за разговори за българския туризъм. Имаме дори запитвания от български туристически агенции, които подпитват под каква форма може да се подготвят екскурзии с част от местата, където е сниман филмът. Това е знак, че има връзка и някакъв интерес”, допълни Виктор Божинов.

Над 30, знакови за туризма и природата на България, са местата, в които е сниман филмът „Възвишение”. Лентата, препълнила кино-салоните, напълни и душите на българите. „Нашата философия беше точно такава – да покажем първо филма на българския зрител, той да бъде адресиран към българите. Едва след това да отидем зад граница”, каза още Виктор Божинов. След Велико Търново, той и екипът му се отправиха към Лондон за прожекция до Бъкингамския дворец, а след това очакваме новини от фестивалите в Москва и Рим, в които „Възвишение“ ще вземе участие.

Върху нов проект работи режисьорът в момента и въпреки че не желае да издава подробности, сподели, че с продуцентите се стремят това да не е просто един филм, а връщане в епохата на началото на XX век.

снимка към публикацията: Емил Георгиев