Култура

Виктория Бешлийска представи романа си „Сърце“ по време на „Фоайе на книгата с автограф“

При изключителен интерес премина срещата на  Виктория Бешлийска с великотърновската публика в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” вчера, 24 април.  Читалнята на културната институция се оказа тясна за десетките граждани и ученици, дошли да послушат и получат автограф от популярната авторка на романите „Глина” и „Сърце. Събитието бе част от богатата програма на осмото поред книжно изложение  „Фоайе на книгата с автограф”, организирано от Регионалната библиотека.

Писателката представи Таня Мишева, журналист и преподавател. Чрез литературна анкета тя разкри личността и творчеството на Виктория Бешлийска. Авторката разказа за процеса по създаването на последния си роман „Сърце“, който връща читателя в Средновековна България през 1243 г. и разказва за преобръщането на съдбата на петима герои. Стъпвайки на исторически факти, детайлно проучени географски местности, писмени извори и ръкотворни творби, „Сърце“ повежда назад към годините след царуването на Иван Асен II. Белязан от нестабилност във властта, това е и период на заздравяване на вярата, на търсене и тайнства. Тайнство търсят и героите – чудо, което ще ги спаси. За да го открият, ще сплетат съдбите си и с нишките им ще притеглят читателя. Защото чудото ни се явява само в очите на другите.

„Романът „Сърце“ се роди от Историята, която се чете със сърцето, и от вярата, че всичко писано или го е било, или ще го бъде. И като раждането на всяко скъпо нещо, в неизразимите му глъбини стои една необяснима любов – към всичко около, под и над нас, битуващо там, за да ни разкрие всичко, което сме, не сме и ще бъдем“, посочи Виктория Бешлийска. Според нея духовниците са тези, които удържат целостта и здравината на  духа, на времето, в което се появява исихазма по нашите земи.

„А нашите земи са подходящи за уединение, за молитва, за връзката между човека и Бога. Така, около една човешка съдба се роди книгата. Прочетох я в книга на покойния проф. Йордан Андреев, преподавател във ВТУ. Жена на име Добрана е продала детето си на попа за една нива, няколко крини жито и ленен плат. Характерно е било това по онова време. Това ме привлече в историята на тази жена и през нейната малка история са разгледани големите теми на епохата, и на духовните ни традиции. А мистериозното в романа ми идва от това, че исихазмът е най-мистичното християнско учение като цяло. Друг мистериозен факт идва от това, че всяко човешко същество е съставено от равни части реалност и магия. Нещата тук и нещата отвъд. Като канал, който да ни свързва с по-големите от нас неща и времената отвъд нашето”, разказа още известната авторка.

Името на вторият й роман е „Сърце“, защото е дума, която е много използвана в езика ни, като от все сърце, „златно” сърце и др. , а и живее във всеки от нас. Младата писателка е искала да му даде смисъл и значение през плана на духовното, и плана на вярата.

„Романът започва и приключва с думата сърце. То винаги бие. Всичко преминава през него. Човекът е едно сърце”, допълва Бешлийска.

Двата й романа „Глина” и „Сърце” вече се превеждат на английски. Анджела Родел, изключителен преводач от Англия и любител на българския фолклор и традиции, позната ни от сериала „Седем часа разлика” в ролята на Натали Станков, помага красивите послания на книгите на Виктория Бешлийска да достигнат и до чуждоговорящи нации.

„Фоайе на книгата с автограф” 2023 се провежда под патронажа на Министерството на културата и с финансовата подкрепа на Община Велико Търнонво. То е част от Културния календар на града.

снимка – Регионална библиотека „П.Р.Славейков“