Култура Община

Вижте програмата и изпълнителите в новото издание на Arbanassi Summer Music

Наближава поредното издание на Arbanassi Summer Music! Фестивалът се провежда по инициатива на Регионален исторически музей – Велико Търново и се реализира с подкрепата на Община Велико Търново.
Музикалното събитие ще събере любителите на класическата музика на 10, 13, 16 и 17 юли в църквата „Свети Георги“ /първите два концерта/ и в уникалната с акустиката и стенописите си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси.

Билети за фестивала можете да закупите от 3 до 8 юли в Информационния център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново от 10:00 до 18:00 часа и на място пред църквите-музеи в деня на концерта (при наличие на свободни билети) след 18:00 часа.

Повече информация за билетите на тел. +35962621525.

 

Изпълнители:

Мона Верхас – цигулка

Мона Верхас е белгийска цигуларка, родена през 1997 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст в класа на Коен Ренс, а след това учи при Ерик Слюис в Музикалната академия в Андерлехт. През 2013 г. Мона е приета в класа за млади таланти в Кралската консерватория в Антверпен и там получава и бакалавърска степен при проф. д-р Алиса Маргулис. През 2018 г. е приета във Висшето училище за музика и изкуство във Франкфурт на Майн при проф. д-р Ерик Шуман, където през 2020 г. завършва магистърската си степен и при когото продължава да учи в програмата Konzertexamen/Solistenklasse.

Мона е участвала в майсторски класове при гросмайстори като Мидори Гото, Павел Верников, Светлана Макарова, Дора Шварцберг, Рено Капукон, Ян Талих, Филип Графен, Барнабас Келемен, Юлия Фишер, Мириам Фрид, Еберхард Фелц, Алексей Мошков, Жил Миле, Хайме Мюлер, Марк Данел и др.

Получава Първа награда на „Международния конкурс за солисти“ в Сиеза, Втора награда на „Международния конкурс Кнопф“ в Дюселдорф, Първа награда и награда на публиката на „Конкурса Ротари Брьогел“ в Брюксел, Първа награда на „Конкурса за солисти „Младеж и музика“ в Антверпен“, Първа награда на „Belfius Classics Competition“ в Брюксел, Förderpreis на конкурса за камерна музика „Polytechnischer Wettbewerb HfMDK Frankfurt“, както и е fiналист на „International Ysaÿe Competition“ в Лиеж и „Vieuxtemps Competition“ във Вервие. Със струнния си квартет „Соноро квартет“ тя печели трета награда и 2 специални награди на Световния конкурс „Барток“ в Будапеща през 2021 г.

Мона е активна като солист, камерен музикант и оркестров музикант. Свирила е многобройни рецитали и камерни концерти на различни фестивали, като „West Cork Chambermusic Festival“ (IE), „Rheingau Musik Festival“ (DE), Young Generation Concerts в BOZAR (BE), Storioni Festival (NL), „Rotterdam Chamber Music Society“ (NL), „Arte Amanti Festival“(BE), „B-Classic Festival Vlaanderen“, фестивала „Pietrasanta In Concerto“(Italy) „Brussels Chopin Days“ и много други. През 2019 г. тя основава свой собствен струнен квартет: Sonoro Quartet. Като лауреат на Световния конкурс „Барток“ в Будапеща през 2021 г. и слушан на национални и международни сцени, „Соноро квартет“ се прочува като един от най-обещаващите струнни квартети на младото поколение.

През 2023 г. са планирани турнета в Швейцария, Ирландия и Нова Зеландия. През сезон 2023-2024 г. те ще гастролират в цяла Европа и ще бъдат чути в най-големите зали в Европа, след като са избрани за „Изгряващи звезди“ от ECHO (European Concert Hall Organization).

Понастоящем Мона е съпредседател на секцията за втора цигулка в Симфоничния оркестър на Антверпен (Белгия).

Мона свири на цигулка от Франсоа Пик, 1805 г., Париж.

 

Юлита Фъсева – контрабас

Юлита Фъсева е родена във В. Търново, където прави първия си музикален опит като пианисткa.
След няколкогодишен опит, като виолончелистка на 18-годишна възраст тя заменя виолончелото с контрабас.

Преди да получи оркестровата диплома в „Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt“ в класа по контрабас на проф. Гюнтер Клаус, тя също е учила във Ваймар при Ханс Дитер Кох и в Саарбрюкен при проф. Клаус Тръмф.

Участва в майсторските класове на Франческо Петраки, Томас Мартин, Хайнер Браун, Марк Дорин, Бохуслав Фурток, Валдемар Тамовски и Клаус Гутлер. Първите оркестрални опити на Юлита са с Младежкия Оркестър на Шлезвик Холщайн и Юнге Дойче Филхармони.

Като студентка работи във водещи немски оркестри, като „Синфониоркестър дес Зарлендишен Рундфунк”, „Рундфункоркестър дес Байришен Рундфункс” Мюнхен, „Рунд- функоркестър дес Зюдвестфункс“ и Оркестъра на Операта Франкфурт на Майн.

От 1999 г. Юлита е член на контрабас секцията на Aнтверп Симфони Оркестра /Белгия.
Като допълнение към оркестрантската си дейност, Юлита свири в различни международни оркестри и ансамбли като Националния Оркестър на Белгия, Филхармоничния Оркестър на Люксембург, Хонг Конг Филхармоник, Иктусансамбъл, Спектърансамбъл, Немска Радио Филхармония Сарбрюкен Кайзерслаутерн , Ансамбъл Дисонанс в Париж и др.

През 2010 г. със съпруга си Димитри Местдаг основава фестивала Arbanassi Summer Music.

 

Линде Вержанс – цигулка

Първите си уроци по цигулка Линде Вержанс получава от Марлийн Дюпон, когато е на пет години. По-късно взема уроци в музикалните академии в Тиен и Борнем. Завършва музикалното училище с най-висок успех. В Кралската консерватория в Антверпен Линде взема уроци от Татяна Самуил, Йоленте де Майер и Кателине Винкерой. След като завършва успешно магистърската си степен, впоследствие учи при Гордан Николич в Ротердам.

Посещава и майсторски класове в страната и чужбина при Ливиу Прунару, Доналд Вайлерщайн, Таня Бекер-Бендер, Барнабас Келемен и Юлия Фишер и др.

През 2010 г. Линде печели първа награда в националния конкурс Dexia Classics.

От 2014 г. до 2016 г. е член на EUYO (Младежки оркестър на Европейския съюз), с който осъществяватурнета под ръководството на Василий Петренко, Владимир Ашкенази, Сиан Джан, Джанандреа Нозеда и Бернард Хайтинк. През 2016 г. тя получава наградата на мемориалния фонд „Лайънъл Брайър“ на този оркестър.

През 2017 г. тя заминава на турне с GMJO (Gustav Mahler Jugendorchester) под ръководството на Лоренцо Виоти и Инго Мецмахер.

През 2016 г. Линде е избрана за академията на Ротердамския филхармоничен оркестър. През пролетта на 2017 г. тя печели място в академията на Комише Опера в Берлин.

Свързана е с камерния оркестър на Алма Малер.

От 2019 г. до 2022 г. е тути 1-ва цигулка в Симфоничния оркестър на Антверпен, където в момента е заместник на главната 2-ра цигулка. В допълнение към класическата музика, от 2015 г. Линде свири в Triunfal Quintet – танго-нуево ансамбъл с антверпенски корени. Тя също така е част от Grand Picture Palace.

Линде свири на Олри от 1836 г. – инструмент, който тя успява да закупи с подкрепата на Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) и Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Стефания Янкова – виола

Стефания Янкова е родена в София и от 2017 г. е първа виола на Оркестъра на Българското национално радио, а в момента е докторант в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“.Започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст.Учи първо в България, а на 13-годишна възраст започва да свири на виола в класа на проф.Кавид Кафер в Анкара, Турция. Учи в Националната музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Стефан Жилков, както и в Hochschule für Musik und Theater в Хамбург, Германия, и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, Австрия, в класа на проф. д-р Томас Селдиц.

Участва в много камерни и солови изяви, като свири на сцената с Жерар Каусе (виола), Рафаеле Малоци (главен виолист на Камерен оркестър „Санта Чечилия“ в Рим), проф.Огюстен Дюмей (цигулка), Гари Хофман (виолончело), Франк Брейли (пиано), проф.Марио Хосен (цигулка) на фестивала „Брамс“ в Брюксел, както и на Международната музикална академия „Орфей“ във Виена, фестивала „Ушуая“ в Аржентина и фестивала „Месембрия Орфика“ в България. Стефания е свирила в залата „Дворжак“ в Рудолфинум в Прага, Palau de la Musica Catalana в Барселона, Musikverein във Виена.През лятото на 2011 г. г-жа Янкова се присъединява към Оркестровата академия на двореца Естерхази, като изнася и камерни концерти в Хайднсаал.

Носител на първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов“, на голямата награда от Международния конкурс „Музиката на Австрия и Германия“ и от Международния конкурс „Млади виртуози“, Стефания е стипендиант на „Томастик – Инфелд Виена“.

Участва в майсторските класове на проф.Майкъл Три (основател на квартет „Гуарнери“), проф.Хартмут Роде, Елмар Ландерер (член на Виенската филхармония), Фолкхард Щойде (концертмайстор на Виенската филхармония), проф.Зигфрид Фюрлингер, Гавриил Липкинд, проф.Волфганг Клос, Гюнтер Пихлер (основател на квартет „Албан Берг“).

 

 

Теодора Атанасова – виолончело

Теодора Атанасова е родена в Пловдив през 1993 г. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив – в класа по виолончело на Юлия Марковска. По-късно учи в класа на проф. д-р Анатоли Кръстев и асист. Атанас Кръстев, докторант в Националната музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров“ в София. Участвала е и в майсторски класове, проведени от Клаудио Бохоркес, Ромен Гариуд, Ксения Янкович, Владимир Перлин, Денис Северин, Разван Сума, Алваро Хуертас и др.

Носителка на многобройни награди от национални и международни конкурси, Теодора е удостоена и с дипломи за артистични постижения от Министерството на културата (през 2011 и 2012 г.).

Теодора е свирила като солистка с повечето симфонични оркестри в България. Тя е и активен камерен музикант. Тя е член на квартет „Фрош“, както и на квартет „Ъндърграунд“. От 2018 г. тя е първи виолончелист на Нов симфоничен оркестър.

От септември 2017 г. Теодора Атанасова преподава виолончело в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а от февруари 2018 г. е редовен докторант в Националната музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров“.

 

 

Елейн Нг – виола

Родена в Хонконг, в тайванско семейство, виолистката Илейн Нг се утвърждава като всестранно развит музикант. С пълни стипендии и академични награди тя получава музикалното си образование в Академията за сценични изкуства в Хонконг и Mannes College – The New School for Music в Ню Йорк, а през 2020 г. получава докторска степен по музикални изкуства в Университета на Мисури в Канзас Сити.

Международните ѝ изяви включват камерни цикли в BOZAR, Flagey Брюксел, камерни цикли AMUZ Антверпен. Международни големи фестивали, сред които: Семинар за струнен оркестър на Ню Йорк в Карнеги Хол; Музикален фестивал Кент/Блосъм с Кливландския оркестър; Семинар за камерна музика на струнен квартет „Сейнт Лорънс“ в Станфордския университет; Семинар за камерна музика на струнен квартет „Киара“ в Университета на Небраска в Линкълн; Програма за млади професионални артисти на Музикалния фестивал в Нюпорт; Стипендиантска програма на Музикалния фестивал в Маями във Флорида; Училище за музика и изкуства към Фестивала за камерна музика във Фонтенбло в Париж, Франция; Брюкселски музикален фестивал с турнета във Венеция и Виена; Музикален фестивал Марвао в Португалия и др.

Като страстен камерен музикант, ансамблите на Илейн получават интензивно обучение по камерна музика и сътрудничество с членове на струнните квартети „Маями“, „Гуарнери“, „Орион“, „Джулиард“, „Файн Артс“, „Шимановски“, „Енделион“, „Ебен“, „Исая“, „Белча“, „Такач“, Берлинската филхармония и др. Илейн работи и с водещи живи композитори, сред които Джоу Лонг, Чен И, Кайя Саариахо, Джон Кориляно, Джейк Хеги, Йотам Хабер, Аарон Кернис, Доналд Крокет, Мортън Суботник и др. Самият Кориляно описва изпълнението ѝ като „Едно от най-добрите изпълнения на мои собствени композиции, които някога съм чувал… страхотно музикално преживяване!“ По време на престоя си във Франция нейният квартет печели първа награда на конкурса за камерна музика „Наградата на Равел“ във Фонтенбло.

Преди да замине за Европа, Илейн свири с професионални оркестри като Канзаския симфоничен оркестър и е била главна виола в Симфоничния оркестър на Де Мойн в Айова; артист-резидент в ансамбъла за съвременна музика The newEar, както и редовен гост-изпълнител в ансамбъла Bach Aria Soloist. В Европа се изявява като гост-изпълнител в Les Métamorphoses и гост-солист в Opéra Royal de Wallonie.

Отскоро Илейн се присъединява към Симфоничния оркестър на Антверпен като ко-принциална виола от началото на сезон 22-23. Понастоящем тя пребивава в Брюксел и като артист-резидент в Музикалния параклис „Кралица Елизабет“ под менторството на Мигел Да Силва и Грегор Сигл

 

 

Илина Илиева – виола

Илина Илиева е родена 1997г. в гр. София. Завършва НМУ „Л.Пипков“през 2016г. През 2020г. завършва бакалавърската си степен в НМА „Проф.Панчо Владигеров“, а през 2021г. и магистърската си степен в класа по виола на Владислав Андонов. От 2012г. става част от състава на European Union Youth Orchestra, а в продължение на три година е и водач на виоловата група. Лауреат е на множество конкурси в страната и чужбина, както по виола, така и като камерен музикант. Изнасяла е солови рецитали в България, Чехия ,Гърция и САЩ. Солирала е на Baden- Baden Philharmoniker, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Симфоничния оркестър на БНР, Софийска Филхармония, Нов Симфоничен оркестър, АСО и др.. Участвала е в майсторските класове на Нобуко Имаи, Максим Рисанов, Хартмуд Роде, Жерар Косе и др. Свирила е под палката на Бърнард Хайтинк, Владимир Ашкенази, Джианандреа Носеда и др. Гастролирала е в Европа, Азия и Южна Америка. Свирила е на световните фестивали BBC Proms в Royal Albert Hall, Robecco Summer Nights в Концертгебау, Young Euro Classic в Konzerthaus Berlin и много други. Има солови записи за златния фонд на БНР и Националното радио на Русия. През 2017г. издава дебютния си диск за соло виола “Viola la Musica”. От септември 2019г. е част от състава на Симфоничния Оркестър на БНР, с който реализира и запис на „Италианска Серенада“ от Хюго Волф в аранжимент на Макс Регер за виола и симфоничен оркестър под палката на маестро Марк Кадин през 2021г. През август 2021г. Илина започва специализацията си със специалност „соло виола“ в класа по виола на Стивън Виржински, в престижния Jacobs School of Music – Indiana University в САЩ, която предстои да завърши през лятото на 2023г.

 

 

Виктор Трайков – виолончело

Виктор Трайков завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“, както и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, България, в класа по виолончело на Ани Атанасова. Има магистърска степен в Нов Български Университет в класа на Христо Танев. Участва в майсторските класове на: Роберт Коен, Кристоф Рихтер, Стефан Попов и други.

Лауреат е на Международния конкурс по виолончело „Heran“ в Usti nad Orlici, Чехия, както и в конкурса „Млади музикални дарования“ в София. Притежава богат опит в сферата на камерната музика, като член на струнен квартет „Фрош“ е носител на Първа награда в конкурса за Австрийска музика, проведен се през 2012 г. в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София.

От 2013 г. насам е член на клавирно трио Artes, с което изнася множество концерти България и чужбина.

Съосновател и член на виолончеловия квартет “Underground Cello Quartet”, с който концертира редовно на българската музикална сцена.

Виктор Трайков е соло-челист в камерния оркестър Drop Down Community, с който концертира редовно в България и чужбина.

Има богат опит като соло виолончелист в Симфоничния оркестър на БНР, оркестъра на Класик ФМ, Нов Симфоничен Оркестър, както и в международния оркестър Philharmonie der Nationen (Германия).

От 2017 насам редовно участва в концертните сезони на Würth Philharmoniker (Германия), където работи с музиканти като Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Миша Майски, Готие Капусон, Нелсон Фрейр, Михаил Юровски, Кент Нагано и др.

От 2019 г. насам е гост-челист в някои от програмите на The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, като работи с музиканти като Пааво Ярви, Кристиан Тецлаф, Джанин Янсен, Алена Баева, Симоне Ламсма, Никола Бенедети и др.

 

 

Луис Бауман – обой

Роден в Елзас, Луи започва да свири на обой при Кристоф Льо Дивена, а след това се присъединява към класа на Себастиан Жо в Консерваторията в Страсбург. След период в парижкия регион в класа на Елен Девильонев и Йоханес Гросо, през 2015 г. е приет в Националната висша музикална консерватория в Лион в класа на Жан-Луи Капезали и Жером Гишар. След като получава бакалавърската си степен, през 2018 г. се присъединява към Оперната академия в Цюрих за два сезона под менторството на Бернхард Хайнрихс и Клеман Ноел. В края на 2019 г. е назначен за главен английски рог в Националния оркестър на Мец, а след това за главен обой в Симфоничния оркестър на Антверпен. През октомври 2021 г. получава 3-та награда за аксобация на конкурса в Женева. Често гостува и на други оркестри, като Ротердамската филхармония, Оркестъра на Цюрихската опера или Камерния оркестър на Малер.

 

Димитри Местдаг – обой

Димитри учи в Музикалната академия в Харелбеке и в Училището по изкуства в Гент в класа на Иф Бури.
Получава магистърска степен за обой, английски рог и камерна музика в Брюкселската консерватория.
Учи при Пол Домбрехт и Алекс Ван Беверен. Посещава майсторски класове, ръководени от Ален Денис, Инго Горицки и Томас Индермюле, и учи в Ротердамската консерватория при Емануел Абюл.

Димитри получава първа награда на конкурса Белфиус Класик, а през 1996 печели първа награда и по английски рог на конкурса Тенуто / Белгия.
На концерта на лауреатите ( победители на този конкурс ) той за първи път изпълнява кон- церта за английски рог и оркестър, написан от Нед Рорем. Концертът е записан за радиото и телевизията.
Днес Димитри се представя редовното като гост-музикант с различни оркестри и ансамбли, като с Кралския Концертгебау оркестър, Ротердамската филхармония, Банбергер Синфоникер, Хонг Конг Филхармония и др..
Заедно с Ерик Спелер и Иф Бури той е член на трио Астриа.
От 1996 г. той свири като солист английски рог в ‘Антверп Синфони Оркесрта’.

 

Програма :

Понеделник 10 юли (църква „Св. Георги“) 19h30

Метаморфози

Метаморфози (Рихард Щраус)

Струнен секстет оп.18 (Йоханес Брамс)

 

Четвъртък 13 юли (църквата „Св. Георги“) 19h30

Фолклор и Ренесанс

Organum Light (Добринка Табакова)

Дромерът (датски традиционен)

Мадригал „poco allegro“ (Бохуслав Мартину)

Lachrimae Antiquae (Джон Дауланд)

Бряг (Fredrik Sjölin)

Полша от Доротея (шведска традиция)

Мадригал „poco andante“ (Bohuslav Martinu)

Shine you no more (Rune Tonsgaard Sörensen)

Lachrimae Gementes (John Dowland)

Staedelil (Фарьорски традиционен)

Summa (Arvo Pärt)

Толкова различни пътища (Добринка Табакова)

 

Неделя 16 юли (Църквата на архангелите Михаил и Гавраил) 19h30

Искрящ барок

Сюита от „Абделазер“ (Хенри Пърсел)

Концерти за два обоя и струнни (Антонио Вивалди)

Сюита от „Кралицата на приказките“ (Хенри Пърсел)

 

Понеделник 17 юли (Църква на архангелите Михаил и Гавраил) 19h30

Искрящ барок

Сюита от „Абделазер“ (Хенри Пърсел)

Концерти за два обоя и струнни (Антонио Вивалди)

Сюита от „Кралицата на приказките“ (Хенри Пърсел)