Любопитно Социални дейности

Вече четири години великотърновецът Людмил Егов ощастливява деца с компютри

На стотици деца е помогнал великотърновецът Людмил Егов. Чрез своята Фейсбук страница „Дари добро“ в последните 4 години той е успял да подари компютри на подрастващи от семейства в нужда като ремонтира старата техника й й вдъхва нов живот.

Идеята за „Дари добро“  възникна спонтанно. Имах един компютър от миналия век, на който си бях инсталирал разни игри. Виждах как хората изхвърлят компютри и никой не се занимава с тях след това. Най-вече предприятия,  банки, когато сменят техниката си. Тогава пуснах един апел към хората във Фейсбук, да ги предоставят на мен компютрите, ще ги ремонтирам и ще инсталирам игри за деца, и ще ги подарявам. Огромен отзвук имаше. Постепенно с времето оформих и идеята си, и започнах  да качвам подходящи неща като пакет от приказки на български език, интересни занимателни програми, детски енциклопедии, викторини, образователни филми и игри“,  обяснява Людмил.

Целта е да подтикне децата да се образоват. Освен на тях в последните месеци подарява компютри и на екипите на читалища и училища от цялата страна. Най-важното е, че децата греят от щастие при получаване на подаръка, което дава стимул на Людмил да продължава да го прави – да бъде благодетел.

Зад доброто му дело обаче, стои една реална история.

Преди 20 години бях емигрант в Канада. Бях без пари в началото. Озовах се в една стая, в която нямаше нищо. Подготвен бях, че ще спа на пода. Появи се един човек, който безвъзмездно разкарваше и даряваше с едно микробусче стари изхвърлени мебели от хора. Той ги бе ремонтирал, боядисал, вдъхнал нов живот. Така донесе в дома ми всичко необходимо – диван, маса, ракла, завивки и прочие. Всичко нужно да си обзаведа квартирата. Опитвах се, да му дам нещо малко в замяна, но той отговори – „Когато бях като теб, на мен ми помогнаха други хора. Сега аз правя същото“. Ето колко ценно нещо е когато имаш нужда подадената ръка навреме. Жестът на място има огромна стойност.  Така че сега, когато съм пенсионер, нищо не ми пречи и аз да правя такива добри неща“, заключава великотърновецът.

Кремена Крумова – Попова