Здравеопазване

Вече случай и на лаймска болест в региона

Първи случай на лаймска болест е регистриран във Велико Търново за тази година. Това сочи справката на Регионалната здравна инспекция за заразните и паразитните болести в областта през периода 3 – 9 юни. Причина за заболяването е ухапване на кърлеж.

Лаймската болест протича на стадии с периоди на обостряне и на ремисия с разнообразна клинична симптоматика. Заболяването започва с кожни промени – зачервяване на ухапания участък. След няколко седмици или месеци се развива вторият стадий – със засягане на нервна, опорно-двигателна и сърдечно-съдова система. Години по-късно – в третия стадий,  има хронични поражения на кожата, нервната система и ставите.

Лесен начин за предпазване от лаймска болест е вземане на обикновени мерки срещу ухапване от кърлеж. Те са използване на високи чорапи и дълги панталони при пребиваване в ендемични райони –  с разпространено заболяване и  кърлежи, прилагане на репеленти. В случай на ухапване от кърлеж в рискови райони по преценка на лекар може да се проведе антибиотична профилактика. Има изработена ваксина, но тя не намира широко приложение. Основната профилактика е предпазване от ухапване от кърлеж.