Община Социални дейности

Повече от 30 деца от социални услуги във Велико Търново казаха „Не на насилието!“ в рисунки

Над 30 деца на възраст от 7 до 19 години, настанени в социални услуги, участваха със свои рисунки в конкурс „Не на насилието“. Той бе организиран от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, управляван от Сдружение SOS Детски селища България. Изложбата е подредена в Детски парти център „Роси“. Инициативата е по повод отбелязването на 25 ноември – Световен ден за елиминиране на насилието над жени и 19 ноември – Световният ден за борба с насилието над деца.

Специално табло, символ на детската болка, получи от управителя на Центъра за обществена подкрепа –  Албена Добрева, директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова.  То е изработено от екипа на услугата и съдържа 93 топчета пинк-понк – изобразяващи децата, с които специалистите са работили. 37 от топчетата са начупени и с друг цвят– символ на насилието, преживяно от момичетата и момчетата, преминали през 2022-а през услугата. С благодарност за смелостта им да изразяват себе си на белия лист участниците в конкурса „Не на насилието“ поздрави Росица Димитрова. Тя емоционално пожела на всички деца да показват своите усещания, преживявания, виждания, да споделят, да не се страхуват и премълчават.

За таланта да пресъздадат в картина преживяванията, мислите, чувствата и желанието си да кажат „Не на насилието“, всички участници получиха лакомства. Специални награди журито връчи на общо 9 деца от трите възрастови групи – от 7 до 10 години, от 11 до 14 години, от 15 до 19 години. Победители в тях са Светослав Стефанов, Габриела Костова и Мариела Димитрова.

„Статистиката е малка по обхват. В същото време – страшна по своя смисъл. Само през десетте месеца от януари до октомври 2022 година, сред подкрепените 93 деца в Центъра за обществена подкрепа /SOS Консултативен център Велико Търново/ има 17 деца, за които екипът е подал сигнал, че са в сериозен риск от насилие или са били жертва на насилие. Други 20 деца от подкрепяните са имали или имат нееднократен досег с насилие в живота си – наказвани са физически, унижавани са, пренебрегвани са до степен да бъдат изведени от семействата си. Да, ние помагаме, подкрепяме, слагаме лепенки на душите, викаме сълзите да дойдат и да се излеят, мълчим, стиснали детските ръце, помагаме да видят алтернативи пред себе си“, разказа Албена Добрева – управител на Центъра за обществена подкрепа.

На откриването на изложбата присъстваха деца от всички социални услуги, специалисти от Отдел „Закрила на детето“, приятели и гости. „Когато виждате, да имате смелостта и да го казвате“- бе посланието към всички деца и гости, отправено от Иван Христофоров – директор на Програма SOS Детски селища Велико Търново.