Култура

„Вечерна сватба“ на Иван Станков ще бъде представена във Велико Търново

Книгата „Вечерна сватба“ на Иван Станков ще бъде представена във Велико Търново. Премиерата ще се състои на 20 май, четвъртък от 18.00 часа в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“.

По време на събитието проф. Иван Станков и Стойо Вартоломеев – управител на ИК „Хермес“ и редактор на книгата, ще разкажат повече за реалните истории, вдъхновили разказите във „Вечерна сватба“.

Събитието е част от традиционните Дни на българската книга, които Издателска къща „Хермес“ организира всяка година от 11 до 24 май. В рамките на кампанията са планирани различни литературни събития, книжни предизвикателства, игри в социалните мрежи, активности в книжарниците и онлайн.

По време на тематичните дни Иван Станков ще гостува и в Русе.

Иван Станков е писател и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор е на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019). „Вечерна сватба“ е четвъртата му белетристична книга.

Книгата разказва за любов. Повечето от героите в някакъв вид наистина са съществували преди сто години. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Живеят там и носят на гръб междувоенното време. Всички правят най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие. А човекът се оказва слаб за такива дарове.

И мъртвите, и оцелелите споделят с читателя си: от любовта, както и от смъртта, изход няма.

Главно действащо лице в тази книга е любовта. Не красивата, романтичната и възвисяваща любов, а наранената, отхвърлената и изпепеляваща любов, която води до фатални изходи. Както казва една от героините: „Без любов не се живее, но пък с много любов – направо се мре“. И всички тези странни истории от други времена, случили се в едно красиво провинциално градче, заживяват своя нов живот, защото любовта не е подвластна на годините. „Вечерна сватба“ ще стопли душата ви и ще събуди симпатии към тези отчаяни страдалци и грешници в любовта”, пише Стойо Вартоломеев, редактор.