Култура

Веселин Веселинов-ЕКО: Джазът за мен е задължаваща свобода

„Джазът е за мен задължаваща свобода, измамно свободна музика. На пръв поглед можеш да правиш каквото искаш, но всъщност има страшно много правила, които трябва да спазваш и се чувстваш като в лабиринт. Импровизацията, и то джазовата импровизация, е смисълът на тази музика. Правилата, които сам си определяш с течение на времето, са адски много. Трудно нещо е джазът!”, сподели в интервю за Общинското радио големият български музикант Веселин Веселинов-ЕКО. Поводът, по който разговаряхме с него, е проектът „Jazz Cats”, който ще бъде представен в Сарафкината къща на 22 февруари. Той е човекът, който ни даде изчерпателна информация за различните участия на български джазови композитори. Повече за програмата прочетете тук.

Веселин Веселинов-ЕКО е музикант и композитор, работил с изключително много български и чуждестранни изпълнители. Смята, че не е важно какво, а с кого излизаш на сцена. „Някои от хората, с които ми е било най-приятно и най-вълнуващо, задължаващо и интересно да свиря, вече не са този свят – Румен Тосков си замина 2010 г., Васко Пармаков също си отиде през 2016 г.  Останалите ще носят товара, ще носят завещанието, продължаваме духа на тези хора – велики български музиканти!”, допълни Веселин Веселинов-ЕКО.

Веселин Веселинов-ЕКО е български музикант, бас китарист, контрабасист и композитор. Започва кариерата си през 80-те години на 20. век, като преминава през различни формации и разнообразни стилове. От 1990 до 2002 година той е част от „Подуене Блус Бенд”. През 1996, заедно със Стоян Янкулов и Васил Пармаков създава формацията „Зона Ц”, а през 1998 – „Инфинити”. Част е от „Живко Петров трио” (JP3). През годините е работил като музикант и композитор с музиканти, сред които Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Васил Петров и много други.

снимка и биографична справка: Уикипедия