Спорт

Веселин Великов е новият наставник на „Етър”

Веселин Великов е новият старши треньор на „Етър”, съобщи председателят на УС на клуба Деян Куздов. Двете страни се споразумяха и подписаха договор, а утре Великов ще изведе „болярите” за първа тренировка. Целта, поставена пред него, е завръщане в Първа лига още през новия сезон.

Веселин Великов е роден на 19 март 1977 г. в Елена. Първият му професионален отбор е именно „Етър”, с който за година и половина през 1997-98 г. записа 38 мача и 2 гола. После кариерата му продължи в ЦСКА, „Марек”, „Кавала” (Гърция), „Родопа” и „Любимец”. Като треньор вкара „Любимец” в „А” група, после стори същото с „Дунав” и го изведе до участие в евротурнирите. Начело на „Кариана” (Ерден) стигна до първото място във Втора лига, преди тимът да се разпадне, а доскоро бе начело на „Ботев” (Враца), който успя да спаси от изпадане.

„Ние се спряхме на Великов, защото за нас първо е много важно човекът, който ще води отбора, да знае какво значи „Етър” и каква тежест има виолетовата фланелка. Затова заложихме на човек, който е бил в „Етър” в трудните години в „А” група. Той е местен човек, от региона и е запознат с футбола тук. Доказал е с работата си през годините, че е успявал да постигне поставените задачи навсякъде, където е бил. За нас това бе един от основните мотиви да му предложим да води „Етър” през настоящата кампания. Успя да вкара „Любимец” в „А” група, след това постигна същото с „Дунав” и стигнаха чак до Лига Европа. Дори със скромен тим като „Кариана” успя да стигне до първото място в „Б” група и само лошото стечение на обстоятелствата му попречи да направи нещо историческо с този отбор. И като наш конкурент в „Ботев” (Враца) успя да запази тима в Първа лига, докато ние изпаднахме. Нормално бе да обсъдим доста варианти за треньор, направили сме задълбочен анализ на всички, но избрахме Веселин Великов, защото смятаме, че е най-подходящ.

Целите, които сме му поставили, са да върне „Етър” още тази година в Първа лига, да интегрира момчета от втория отбор и да им даде шанс да се докажат с виолетовата фланелка. Идеята ни е колкото може повече футболисти в тима да бъдат от Велико Търново, защото вярваме, че по този начин даваме възможност на младите и те ще се борят с всички сили за изпълнението на целта”, коментира председателят на УС Деян Куздов.

„Благодарим на Александър Томаш и неговия екип за работата, която свършиха. За съжаление не успяха да запазят елитния статут на „Етър”, но знаете в какъв момент дойдоха и че тимът вече бе отписан от мнозина. Бяхме само на 90 секунди, но не успяхме. Пожелаваме късмет и успех на Александър Томаш в следващите начинания пред него и се надяваме да направи добра кариера в България и чужбина!”, добави Деян Куздов.

Веселин Великов: „Трудно ще бъде, но искам бързо завръщане на „Етър” в елита!”

 

Веселин Великов даде първото си интервю като старши треньор на „Етър” минути след подписването на договора с „виолетовите”.

– Добре дошъл отново на „Ивайло”! Лесно ли стигна до решението да поемеш „Етър”?

– Благодаря! Имахме разговори с ръководството, за мен най-важно беше, че отборът има цел завръщане в елита. Всички трябва да знаят, че това няма да стане лесно. Бюджетът е намален, но смятам, че футболистите, които сме избрали да останат, както и новите, ще свършат работа. Лошото бе само, че трябваше да направим селекцията за три дни, знаете, че повечето отбори започнаха подготовка. Беше трудно, но се надявам, че ще успеем!

– Раздели се с отбор, който стана в елита, а поемаш тим във Втора лига. Ще коментираш ли причините за раздялата?

– И двата отбора можеха да се спасят. Дали работя в „Любимец”, „Кариана”, „Дунав” или „Ботев” (Вр), искам моите отбори да побеждават. Имахме във Враца разминавания с ръководството по отношение на финанси, на трансферна политика, преди три месеца бяхме говорили други неща и дойдоха разминавания. Пожелавам успех на хората във Враца, но моят отбор вече е „Етър” и искам по най-бързия начин да се завърне в Първа лига! Да играем добър и красив футбол и да върнем хората по трибуните!

– Поемаш тима ден преди старта на подготовката, ще успеете ли да направите селекцията?

– Всички отбори бяха започнали подготовка и някои от играчите, които исках да привлечем, вече имат договори. Но мисля, че събрахме един боеспособен отбор. Искаме да се върнем бързо в елита, което няма да е лесно, защото във Втора лига се играе различен футбол. Но ще направим всичко възможно, за да изпълним целта.

– Кои влизат в твоя щаб?

– Мой помощник ще бъде Димитър Иванов, с когото работих в Ерден и Враца. Христо Иванов също влиза в треньорския щаб, ще бъде играещ треньор на вратарите. Досегашният треньор на дублиращия отбор Марин Стефанов е третото име в моя екип.

– Оформен ли е вече съставът?

– От досегашния отбор в елита останаха 9 футболисти, но преговаряме с още от тях. Намерил съм 4-5 нови попълнения, които ще вдигнат класата на отбора. Ще ги видите на първата тренировка. Освен тях можем да вземем още максимум две-три имена. Контролните срещи вече са насрочени, в понеделник започваме здраво работа.