Култура

Веселин Василев, театър „ВЕСЕЛ”: „Стартът на проекта за съботни спектакли беше риск, който си струваше”

Пет години навърши проектът за съботни спектакли за семейна публика на куклен театър „ВЕСЕЛ”. Първото заглавие, поставено в салона на читалище „Искра” е „Принцесата и граховото зърно”. „Преди пет години реших да опитам дали е възможно да се случи това, което вече се е случило във всички големи градове в България преди 50-60 години – във всеки един окръжен град да има държавен куклен театър, където всяка събота или неделя родители и деца да могат да гледат спектакли. Рискувах и рискът си струваше. Стартът беше изключително успешен. Без подкрепата на Община Велико Търново обаче проектът не би могъл да просъществува толкова време”, подчерта в интервю за Общинското радио създателят и двигателят на търновския куклен театър Веселин Василев. 

В началото той кани на сцената в читалище „Искра” във Велико Търново държавните куклени театри от Русе, Стара Загора и Търговище. Впоследствие партньорството с други културни институции, ангажирани с детската аудитория, се разширява, за да достигнат близо 130 представленията, които са аплодирали великотърновските малчугани за тези пет години.

Най-харесвани си остават драматизациите на класическите приказки като „Червената шапчица”, „Снежанка и седемте козлета”, „Трите прасенца”, „Пинокио”, „Вълкът и седемте козлета”. „Мисля, че в бъдеще публиката ще проявява интерес и към други заглавия. Ние за пет години успяхме да възпитаме публика от три поколения – на децата, родителите и на бабите и дядовците”, акцентира Василев.

До края на месец юни на сцената на куклен театър „Весел” ще се играят представления в стилистиката на традиционния куклен театър – театър на параван. „Това е един реверанс към началото на кукленото театрално изкуство у нас”, допълни Веселин Василев.

Новият сезон на търновските кукленици ще бъде юбилеен – 20-и. Символичното начало ще бъде дадено на Световния куклено-театрален фестивал „Експо 2017” в Казахстан, където България ще бъде представена със спектакъла „Не се предавай” на театър „ВЕСЕЛ”.

Много малко текст, активно действие и хубава музика – това е рецептата за успешното детско представление, смята Василев. А когато след края на спектакъла децата попитат кога пак ще се играе куклен театър в града – тогава специалистите са убедени, че са си свършили работата отлично. Защото по-искрен и верен зрител от детето няма. А възпита ли се у него любовта към театъра от най-ранна възраст, няма как то да не бъде част от онази публика, която обича, цени и търси театралното изкуство цял живот.