Политика

Весела Лечева: Резултатите от вота в област Велико Търново са добра основа за местните избори. Внасяме проекта за диференцирани ДДС ставки на хляба и лекарствата

БСП внася в парламента  законодателните си инициативи за въвеждане на диференцирана ставка върху ДДС за хляба от 5% и за лекарствата – 7%.  Това обяви на пресконференция народният представител от Великотърновския избирателен район Весела Лечева. Тя уточни, че предложенията са записани  в алтернативния бюджет, изготвен от партията, но проектът е бил отхвърлен от депутатите на ДПС, които преди дни обявиха, че обмислят проект за сваляне на ДДС-то на хляба, лекарствата, книгите и осигуряване на безплатни детски градини.

По думите на Лечева  резултатите от евровота във Великотърновска област са добра основа за местните избори в региона. БСП  е втора политическа сила в областта – губи с 86 гласа  от ГЕРБ.  Социалистите печелят изборите в общините Павликени, Полски Тръмбеш, Лясковец, Сухиндол и Свищов. Втори са във Велико Търново, Горна Оряховица и Елена и трети – в Златарица.

„Не се отклонихме от нашите предизборни обещания, от желанието си да казваме истината пред българските граждани и да променим модела, по който се управлява България, макар че участвахме в неравностойна битка. Срещу нас беше целият държавен апарат, Министерският съвет, бюджетът, изразходван извън парламентарната процедура”, каза Лечева.

Като проблем на изборния процес тя открои ниската активност и апатията на хората. „70 на сто не излязоха да гласуват. Това е голям дефицит на недоверие към цялата политическа система”, коментира народният представител.

Според Лечева оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова е знак за нов стандарт в политиката, принципно и отговорно решение.

„Нямам амбиция да бъда водач на БСП”, заяви Весела Лечева в отговор на въпрос – ще се кандидатира ли за лидер на Българската социалистическа партия.

Според депутата  обединението между парламентарно представените партии и коалиции трябва да бъде в мерките срещу негативните демографски тенденции,  бедността и доходите.