Политика

Весела Лечева посети археолозите на Трапезица

В края на археологическия сезон народният представител Весела Лечева спази личната си традиция и посети разкопките на Трапезица. Тя беше посрещната от един от ръководителите на проучванията доц. Мирко Робов, с когото проведоха разговор за резултатите от работата на специалистите и перспективите за историческия обект.

Весела Лечева посети югоизточния сектор, в който е работил доц. Робов. Тази част на Трапезица се оказва най-представителната част в градоустройствената структура на средновековната крепост с разположените там големи архитектурни ансамбли. През настоящия сезон затворен архитектурен комплекс беше открит и около църква 4, посочи Робов. Той обясни, че западното крило на комплекса е свързано с обитателя, вероятно високопоставено църковно лице, а в северното крило е била трапезарията на комплекса. Сградата е датирана към 40-те години на XIII век до падането на Търново през 1393 г.,  

Депутатът от БСП постави множество въпроси за плановите особености на открития ансамбъл, за находките в него, а възможността откритите градежи да бъдат консервирани, експонирани и включени в посетителски маршрут. „Една от целите на тези проучвания е привличане на сериозен посетителски поток, което ще е от полза за града и за България“, посочи доц. Робов.

Народният представител разгледа някои от интересните находки – керамични пана със сграфито техника, монети, средства за производство, останали от времето, когато там е функционирал голям железарски център и новооткритата находка – рог от благороден елен, открит в трапезарията на комплекса, показателен за нивото на обитателите на сградата.

В хода на разговора отново беше поставен въпросът за приемане на закон за великите стари столици. Идеята се роди във Велико Търново и е важно нормативно условие, за да ангажира по-сериозно и по-системно държавната политика за развитието на старите български столици.