Политика

Весела Лечева настоява за по-високи пожизнени премии за треньорите на олимпийски шампиони

Весела Лечева е сред вносителите за закон за изменение на Закона за физическото възпитание и спорта. Народните представители от „БСП за България“ настояват месечната пожизнена премия за личните треньори на олимпийските медалисти и за старши треньорите на сборните олимпийски отбори по съответния спорт, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, да са в размер на 80 на сто от премията на техните състезатели. В случаите на повече от един олимпийски медалист, премията на треньора се определя спрямо премията на състезателя с най-доброто постижение, допълват още депутатите в своето предложение.

„Дължим признателност към българските треньори на олимпийски медалисти, затова предлагаме по-адекватен размер на предвидените в закона месечни премии за тях. Безспорно е, че титлите и медалите са резултат от общите усилия, общия труд и от професионализма на спортист и неговия треньор“, коментира Весела Лечева.

Тя подчерта, че при действащите правила за определяне на пожизнените месечни премии, работата на треньора по-скоро остава недооценена. Това е сред причините голяма част от доказаните наши имена в тази професия да предават своя опит и своите знания навън, а не да подготвят българските шампиони. Отсъствието на златни медали от последните две летни олимпиади е следствие и на този факт.

Промяната в закона ще помогне на около 150 български треньори и специалисти да получат адекватни и съотносими с премиите на техните състезатели.

Предложението вече е разгледано в Комисията за децата, младежта и спорта. Предстои разискването му на първо четене в пленарна зала.