Политика

Весела Лечева за вчерашния КСНС: Това е опит за обезличаване на президентската институция

Вчерашният провален КСНС е опит за обезличаване на президентската институция и за отнемане на правомощия, законно определени в Конституцията на Република България, коментира търновският депутат от „БСП за България” Весела Лечева. По нейни думи Консултативният съвет е едно от правомощията на президента – чрез него да поставя обществено значими теми пред обществото, политиците и управляващите и да търси консенсус за решаването и преодоляването на големите обществено значими проблеми. Според нея една от причините за провала на КС може би се крие в констатациите от доклада на президента – „корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение”. „Тези констатации няма как да се харесат на управляващите, защото засягат именно тях”, каза Лечева.

Народният представител смята, че увеличението на заплатите с 10% няма как да компенсира повишението на стандарта на живот в условията на разширяваща се корупция. Тя припомни, че основен приоритет за БСП е борбата с ниските доходи. „Виждахме ги в три направления – качество на образованието, подкрепа на местния малък и среден бизнес и борба с корупцията”.

Схема за концентрация на голям обществен ресурс в определени фирми и лица ще бъде показана и за Великотърновска област, съобщи  Весела Лечева. Имаме постъпили сигнали при нас, но те ще бъдат проверени с цифри и имена и тогава ще ги оповестим. Няма да има спокойствие за никого”, заяви Лечева. По нейни думи в момента се проверят сигнали за общините Лясковец и Разград. Областният председател на социалистите Петко Тюфекчиев, съобщи, че от групата на БСП във Великотърновския общински съвет подготвят серия от питания към кмета – как се изразходва общественият ресурс, кои фирми и на каква стойност изпълняват обществени поръчки, кои  и колко лица работят по граждански договори, има ли общински служители, назначени  с дублирани дейности.