Политика

Весела Лечева: Бюджет 2021 беше приет в разрез с всяка европейска практика

Бюджет 2021 беше приет в разрез с всяка европейска практика, дори  без дебат и защита от страна на вносителите. Това заяви на пресконференция търновският депутат и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“ Весела Лечева. „Епизодично  се появяваха отделните министри, отсъствието на министър-председателя създава  тревожен сигнал по отношение на парламентарния живот в България“, каза Лечева.

По нейни думи с Бюджет 2021 българските граждани пропускат социалната закрила. „Отдавна предлагаме мерки, свързани с преодоляване на демографската криза, а именно еднократна помощ от 6500 лева за всяко второ и трето дете, увеличаване на еднократната помощ за майките студентки от 2880 на 6500 лв. С нашия алтернативен бюджет предлагаме още увеличаване на обезщетението през втората година на майчинството с приравняване към минималната работна заплата. Предвидили сме и необлагаем минимум от 500 лв. за работещите родители, както и безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст“, каза народният представител.

Весела Лечева коментира минималния размер на пенсията от 300 лв. като крайно несправедлив, алогичен и незаконен. Според нея решението е риск за осигурителния и пенсионния модел, лош знак е към младите хора, които си задават въпроса как и дали да участват в осигурителната система, след като една учителка с 35- – 40-годишен стаж ще получава толкова, колкото и чистачката в училището.

Сред алтернативните мерки на „БСП за България“ Лечева открои още предложението за увеличаване с 25 млн. лв. на разходите за публичния транспорт. По думите й хората от отдалечените и по-малки населени места и догодина ще бъдат лишени от обществен транспорт или средствата за него   ще се компенсират от общинските бюджети. „С 300 млн. лв. повече предложихме и за мярката 80/20“, изтъкна депутатът.

Според Весела Лечева здравната система е оставена сама да се спасява. „Ковид мерките са решения, взети от страх, защитават краткосрочни цели, а не дългосрочна визия. Всяко решение на правителството кара гражданите да се отнасят с недоверие и скептицизъм, липсва доверие“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

На журналистически въпрос – как ще коментира публикации, че парламентарните избори ще бъдат през май – Лечева отговори: „В края на март сметките за ток ще тежат на бюджетите на семействата и не е най-доброто време за избори. В момента смятам, че управляващите подготвят общественото мнение изборите да бъдат през май. В навечерието на отпуските настроението винаги е по-различно. Ще бъде отчаян ход на правителството. Може би ще търсят и ретрограден Меркурий, но това няма да им помогне да преодолеят гнева на хората“.