Община

„Величието на Асеневци“ оживя пред крепостта Царевец

Театралната историческа възстановка „Величието на Асеневци“ пред крепостта Царевец пресъздаде въстанието на Петър и Асен от 1185 година, довело до възстановяване на Българското царство и до обявяването на Търновград за столица. Спектакълът е по едноименната пиеса на Иван Митев, специално адаптирана за сцена на открито. В ролите са актьорите от МДТ „Константин Кисимов“ Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Детелин Кандев, Иван Митев, Виктор Терзийски и Милен Иванов. Режисьор е Антони Цонев, а музиката е на Петър Атанасов.
Спектакълът бе съчетан с бойни демонстрации, средновековна музика, изпълнена от група „Ериней“ и огнено шоу на група „Палячи“.
В цялата програма, посветена на 835-годишнината от въстанието на Петър и Асен, заедно с актьорите от МДТ „Константин Кисимов“ участваха над 50 реанактори от СНЦ „Търновци“, Клуб „Традиция“ – В. Търново и Шумен. „Чигот“ – Варна, както и екип от Регионален исторически музей – В. Търново. Финалът бе поставен с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.