Община

Велико Търново ще почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Велико Търново ще отбележи 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Програмата започва в 11,45 ч. Пред паметника на Васил Левски, „Паметник на обесените”, „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, Пирамида на Независимостта, Паметна плоча на загиналите великотърновци във войните, гробовете на Венета и Иванка Ботеви ще има поставени часови. Ще бъде отдадена чест и ще бъдат положени цветя.

Точно в 12,00 ч. със сиренен вой и минута мълчание пред паметника на Христо Ботев ще бъде почетен героят и загиналите за свободата и независимостта на България. След това ще бъде изпълнена литературна композиция „Пътят към безсмъртието“ от деца от ДГ „Иванка Ботева“ – клуб „Христо Ботйов“, с ръководители главен учител Лорета Великова и учител Веска Велева. Заупокойната молитва ще бъде отслужена от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен Иванов. Ще последва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност и ще прозвучи химна на Р България.

В 12,30 ч. пред паметник „Майка България” също ще бъдат поднасени  цветя на признателност.

Организатори на честванията са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски” и Великотърновска Света митрополия.