Община

Велико Търново ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски

Велико Търново ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Събитията ще се състоят в навечерието на рождената дата /18 юли 1837 г./, до паметника на Апостола на свободата на ул. „Васил Левски“, както и пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

Програмата за отбелязване на годишнината започва в 20,30 ч. на 17 юли /понеделник/. Пред великотърновци и гостите на града ученици от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и Средно училище „Емилиян Станев“, заедно с актрисата Стефка Петрова ще представят литературата композиция „Левски в сърцата ни“. Заупокойна молитва ще отслужи великотърновският митрополит Григорий. Представители на институции, организации, сдружения, жители и гости на Старата столица ще отдадат почит на Дякона, като положат венци и цветя пред паметника му.

В 21,00 ч. пред МДТ „Константин Кисимов“ кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните лица ще произнесат слова. Програмата по случай 180-годишнината от рождението на великия български герой Васил Левски ще завърши с тържествена заря.

 

Програма за отбелязването на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

17 юли 2017 год. /понеделник/

Велико Търново

 

20,30 ч. пред паметника на Васил Левски

 

„Левски в сърцата ни!”- литературна композиция, посветена на Апостола на свободата и изпълнена от Стефка Петрова- актриса от МДТ „Константин Кисимов”, Сияна- Мария Петрова- ученичка от 9-ти „В” на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и Йоан Петров Иванов- ученик от 4-ти „В” клас на СУ „Емилиян Станев”- участници в театрална студия „Усмивка” при Младежки дом- Велико Търново и членове на клуб „Млад възрожденец”.

 

Заупокойна молитва, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

 

Военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност.

 

21,00 ч. пред МДТ „Константин Кисимов”

 

Встъпителни думи на бриг.ген. Пламен Богданов- Началник на НВУ „Васил Левски”.

 

Приветствие от Атанас Запрянов- Заместник-министър на отбраната.

 

Слово на Кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

 

Тържествена проверка- заря.

 

Организатори:

Община Велико Търново

Национален военен университет „Васил Левски”

Великотърновска Света митрополия

Общински комитет „Васил Левски”