Община

Велико Търново ще отбележи Независимостта на България с богата програма

С богата програма Велико Търново ще отбележи 109 години от обявяване Независимостта на България. Честванията ще започнат още в 7,30 ч. на 22 септември с празнична Света литургия в църквата „СВ. 40 мъченици”, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Участие в литургията ще вземе квартет „Ангелски гласове”. В 9 ч. в двора на църквата ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Празникът ще се пренесе на хълма Царевец, където в 10,30 ч. са предвидени военен ритуал по издигане на националния флаг, официални слова и благослов. Час по-късно от хълма към паметник „Май България” ще тръгне празнично шествие. От 12,30 ч. пред Централната поща в Старата столица е шоу-спектакълът на участниците в ХІ Международен фестивал на военните оркестри. Три часа пък ще продължи концертът на любителските формации от Велико Търново. Той е предвиден от 13,30 ч. до 16,30 ч. пред сградата на общината.

И тази година Регионалният исторически музей ще проведе екскурзоводски тур под надслов „По стъпките на българската държавност”. Той ще започне в 14 ч. от църквата „Св. Димитър”, през храмовете „Св. 40 мъченици” и „Св. Св. Петър и Павел” и ще приключи на Царевец.

В 17 ч. пред сградата на община Велико Търново ще започне концертът на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, които ще поведат и Голямото търновско хоро от пространството пред театъра до Паметника на обесените.

Изпълнение на строеви хватки с оръжие ще представи пред великотърновци и гости на града представителната част на НВУ „Васил Левски” от 19 ч. на площад „Цар Асен І”. Половин час по-късно е тържествената проверка, а от 20,15 ч. ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина”.

На 23 септември, отново на площад „Цар Асен І” от 11 ч. до 13 ч. е шоу – спектакълът на участниците в ХІ Международен фестивал на военните оркестри. Вечерта от 21 ч. пред Художествената галерия „Борис Денев” ще се проведе 3 D мапинг спектакъл, който традиционно събира неколкохилядна публика.