Община

Велико Търново чества 184 години от рождението на Васил Левски

Велико Търново чества 184 години от рождението на Васил Левски с ритуал пред паметника на Апостола на свободата в центъра на града.

„Наричаме го с толкова много имена. Даваме определения на личността и подвига му, опитваме се да обясним саможертвата му в името на България и в името на това да го има днешният ден и ние да сме в него. Наричаме го Васил Левски, Левски, Дякона, Апостола на свободата, един от най-важните революционери на България, най-светлата личност в българската история и най-често икона…

Иска ми се да вярвам, че всеки път, когато наречем Левски икона или идеал, правим това, защото искаме да пораснем и да започнем да се съизмерваме с него. Защото, ако ние заслужаваме да имаме такъв национален герой, той заслужава да бъде герой на достойна нация! Иска ми се да вярвам, че можем да мечтаем смело, както той е мечтал и, ако е нужно, да направим саможертва в името на тази мечта, в името на България, в името на себе си като народ.

Иска ми се да вярвам, че ако се вгледаме достатъчно дълго в очите му, ако истински чуем неговите думи, които знаем наизуст и цитираме, това ще бъде мигът, в който ще отдадем дълбоката си и човешка почит пред Левски – най-светлата личност в българската история“, каза в словото си за Васил Левски бриг. ген Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“.

И допълни, че е изключително горд да бъде ректор на Националния военен университет, който носи името „Васил Левски“. „Честта е и отговорност, защото участвам, заедно с моите колеги, в обучението и възпитаването на млади българи. Всеки ден виждам как те порастват, променят се, учат се да правят саможертви, учат се да не се отказват, преди да опитат да направят следващата си крачка, която може да бъде техният Лъвски скок във времето“, каза още бриг. ген. Маламов.

На честването присъстваха зам.-областният управител, зам.-кметът на Община Велика Търново Снежана Данева, общински съветници, представители на обществени организации и клубове, ученици от Девети Етърски ученически гвардейски отряд“ към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, граждани.

След военния ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, почетният караул от НВУ „Васил Левски” премина в тържествен марш.