Денят Любопитно

Велико Търново събра най-много пластмаса

Над 13 тона пластмаса събраха организаторите на кампанията „Книги за смет” от всички градове – Велико Търново, София, Стара Загора, Пловдив и Бургас. Старата столица е първенец. Тя поставя рекорд на глава от населението, с предадени близо 3 тона. Това е почти 10 пъти повече от събраното в София.

„За нас това е много приятно. Надяваме се, че причината е, че хората са се научили да рециклират. Живеем в едни дом и това е природата. Трябва да я пазим”, поясни за Общинското радио Марияна Добрянова, от екипа на организаторите.

Кампанията „Книги за смет” се състоя на 11 и 12 май. Провежда се за седма поредна година. За всеки килограм пластмаса участниците получаваха талон за книга.

Кампанията „Книги за смет“ е една от най-мащабните в подкрепа на рециклирането и същевременно поощрява четенето. Инициативата е дело на фондация Credo Bonum Foundation и на издателство Smart Books. Партньори са общините София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Бургас, Kaufland Bulgaria, Българо-американска кредитна банка, „Екопак“, Mall Veliko Tarnovo. Медиен партньор е предаването на БНТ „Зелена светлина“.

Кремена Крумова – Попова