Община

Велико Търново става част от националната еко-инициатива „Стара хартия за нова книга“

За първа година Велико Търново става част от националната еко-инициатива „Стара хартия за нова книга“. Кампанията ще бъде на 29 септември в парк „Марно поле“ от 10,00 до 13,00 ч. и ще се превърне в истински празник на малки и големи. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне пет килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, изненади и подаръци. Колкото повече стара хартия бъде събрана, толкова повече дървета ще бъдат спасени от изсичане. За да има достатъчно книги, срещу 5 кг стара хартия всеки ще може да избере само една книга. Децата, събрали допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ – „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.
Подкрепихме инициатива на „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, защото учи децата какви са ползите от рециклирането и разделното събиране на отпадъците, защо трябва да пазим природата, а също създава специално отношение към четенето. Партньори на кампанията са Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“, както и водещи български издателства.
„Стара хартия за нова книга“ се провежда от 2013 година, а в настоящето ѝ издание участват градовете Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново.