Денят Община

Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево

Това стана ясно след срещата на кмета Даниел Панов с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович в старата столица. „От 40 години съществуват добрите партньорски взаимоотношения между Велико Търново, Ниш, Кралево и други сръбски градове. Имали сме различни инициативи, като последните са изложбата на филигран, която беше направена от Историческия музей в Кралево, и дарението, което те направиха на проскинитария, където е положена иконата на св.  Сава в църквата „Св. 40 мъченици”, каза на брифинг Панов. По думите му Великотърновският университет, Регионалната библиотека и Регионалният исторически музей също имат дългогодишно сътрудничество със сродни институции в западната ни съседка. „Така че  взаимоотношенията ще бъдат узаконени с побратимяване”, обобщи Даниел Панов.

Гойкович обясни, че е на посещение в старата българска столица по покана на търновския градоначалник. „Много се радвам, че той много бързо реагира и веднага покани кмета на Кралево да бъде гост през септември и да направят договора за побратимяване и сътрудничество в бъдеще”, каза председателят на Народната скупщина на Сърбия. Тя сподели, че е била четири години кмет на Нови сад, затова и с Панов са обменили опит и разговаряли по различни теми. По нейни думи той е успешен кмет,  превърнал „един сравнително малък град в добър туристически бранд”. Гойкович отбеляза, че се наблюдава ръст на туристите от България в Сърбия и от сръбската страна у нас и посочи, че двете държави могат да бъдат обща туристическа дестинация, която да привлича чуждестранни туристи.

Икона и пръст от гроба на св. Сава подари Даниел Панов на Мая Гойкович. Ръководството на Регионалната библиотека й връчи плакет, сборници от международни конференции и сборник статии на директора Иван Александров. Ректорът на Великотърновския университет дари научни изследвания и рекламни материали.

Зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев съпровождаше официалната делегация на Народната скупщина на Сърбия.