Здравеопазване

Велико Търново се включва в Световната седмица на кърменето

Инициативата се организира и провежда в партньорство от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново, Център за родители „HAPPY MUMS” и Младежки дом – Велико Търново, в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства“.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на месец август (1-7 август) и се чества в повече от 120 страни по света. Началото ѝ е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Мотото на тазгодишната кампания е „Защита на кърменето – споделена отговорност“.

Една от инициативите във Велико Търново, посветена на Световна седмица на кърменето, е традиционният Празник на открито, който ще се проведе на 3 август 2021 година в парк „Дружба”  от 10:00 часа. Ще се проведат консултации за всичко, свързано с кърменето, за трудностите и тяхното преодоляване. В парка ще бъде  разположена изложба на  творбите от конкурса „КЪРМЕНЕТО ДНЕС И ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“.