Култура

Велико Търново се включва в Дните на индийската култура с концерт на индийска танцова група 06—Member Kathak Dance

На 16 август, сряда, от 19,00 ч. в Летния театър ще бъдат представени най-популярните стилове на индийския класически танц – катхак и одиси, Входът е свободен.
Дните на индийската култура у нас ще се проведат в градовете Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив. Специално за представленията от Индия пристигат Лина Малакар Видж, една от примите на катхак, заедно с ръководената от нея танцова трупа в състав Сварнали Наг, Приянка Чаббра, Адрита Мукхерджи, Шарви Шарма и видната представителка на стила одиси Шармила Мукерджи.
Събитията се организират от Индийският съвет за културни връзки (Indian Council for Cultural Relations), посолството на Индия у нас, Индологическа фондация „Изток-Запад“, асоциация „Индия“, с активното съдействие на общинските ръководства в градовете-домакини.
КАТХАК е индийски класически танц, известен със стъпките и движенията с крака, в който звънчета на глезените на танцьорите разкриват едно ново звуково измерение и пренасят зрителя в завладяващия свят на мелодията, ритъма, хореографията и несравнимата грация на движенията на тялото. Танцьорката възпроизвежда визуално историята, която разказва танцът, използвайки движението на тялото и стъпалата си. Индийският ударен инструмент табла указва основния ритъм и дава творчески внушения за това, което се случва на сцената. Танцьорката не само танцува на ритъма на табла, а също участва в създаването на таал (ритъма) чрез потропването си с крака, на които са закачени многобройни звънчета, като интерпретира и импровизира основния ритъм. Подобна звуково-визуална атракция е уникално преживяване, което може да се открие само в тази класическа форма.
Лина Малакар Видж, която представя катхак, е една от най-добрите изпълнителки в областта на индийския класически танц. Тя се изявява на сцената от около две десетилетия. След като е била въведена в катхак от своя гуру в Непал, търсенето на съвършенството отвежда Лина в Индия. През годините Лина изнася многобройни представления на престижни фестивали в Индия и извън страната – Близкия Изток, Шри Ланка, Испания, Бразилия, Непал, Лондон.
ОДЍСИ е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете на Одиша, Източна Индия. Жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството на Одиша, бог Джаганнатх, чрез танц в храмовете. Този вид танц се отличава с лиричност, чувственост и акцент върху бхакти бхава (отношение на богоотдадена любов). Изпълнителите на танца одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим. Танцът одиси е известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги.
Шармила Мукерджи от ранна възраст се посвещава на своята единствена страст ‒ танца. Тя започва да изучава одиси под ръководството на Гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподава одиси в Калкута, а през 2004 г. в Бангалор тя основава Центъра за танц одиси, наречен Сàнджали, на който е артистичен директор и до днес.