Община

Велико Търново празнува 132 години от Съединението

„Съединението е един от знаковите случаи в националната ни история, в която институциите, политиците, партиите, дипломатите и военните следват безусловно волята на своя народ. Политиката, личните пристрастия, както и всички други съображения отстъпват пред ясната и категорична народна воля за единство”, подчерта в празничното си слово кметът на Общината Даниел Панов. „В своята хилядолетна история държавата и народът ни, за съжаление, често са ставали заложници на геополитически интереси. Често т.нар. Велики сили са вземали решенията вместо нас и най-често в наш ущърб. Съединението е историческо събитие, което разкрива характера, решимостта и силата на българския народ да брани своите изконни национални интереси без оглед на международната политика и силните на деня”, каза Панов.

„Търновци и Търново имат своя значима роля в историческия процес на обединението на България в една държава и в подготовката на Съединението. На 29 август 1878 г. – една година след Освобождението на България – в старата столица е създаден първият български комитет „Единство”, който си поставя за задача  организирана борба за обединение на българските земи. И днес върху фасадата на Старата поща стои паметната плоча, която ни напомня, че един от най-важните държавнически актове от края на XIX век,  Съединението, започва именно от Велико Търново”, отбеляза търновският градоначалник.

„Днес всички свеждаме чела в знак на преклонение и почит пред живота и приноса на всички смели, достойни мъже, жени, великотърновци и българи, които вградиха себе си във величавия народен акт на Съединението. Пазим спомена за всички, които с цената на живота си отстояха и защитиха акта на Съединението в Сръбско-българската война. Славните и достойните ни предци оставиха костите си при Сливница, Гургулят, Цариброд и Пирот, за да защитят не само Съединението, но и българската държавност, чест и достойнство. Почитаме тяхната смелост и родолюбие, тяхното безстрашие да се изправят пред целия свят и да заявят, че свободна България трябва и ще бъде съединена. Длъжни сме не просто да помним и да честваме това събитие. Дължим на народа и на предците си с делата си всеки ден да бъдем истински родолюбци, да пазим и да надграждаме съединена България”, отбеляза Панов и апелира гражданите да помнят  националния девиз „Съединението прави силата”.

Литературна композиция, посветена на Деня на Съединението, изпълниха възпитаници на ПМГ „Васил Друмев”.

По-късно благодарствен молебен  отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. С военен ритуал бяха положени венци и цветя на признателност пред Паметника „Майка България”.

Народните представители Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова, Валентин Ламбев, доц. Милен Михов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов бяха сред официалните лица, присъствали на тържеството.

Празничната програма ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” в 21,30 часа.