Денят Община

Велико Търново празнува днес

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.)  1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици. Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани.

За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва празника с програма, която се провежда няколко дни.

В 7,30 ч. по традиция в църквата „Свети 40 мъченици“ Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, заедно с квартет „Ангелски гласове“, отслужи празнична Света литургия. В 9 ч. граждани и гости ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян, след което ще прозвучи текстът от Асеневата колона в храма. След словото на кмета инж. Даниел Панов, ще бъде отслужен водосвет за здраве и ще бъдат поръсени знамената на представителната част на НВУ „Васил Левски“ и на Велико Търново.

От църквата „Свети 40 мъченици“ до сградата на Общината празнично шествие ще премине с портретите на благодетелите на града. В 10,30 ч. пред община Велико Търново ще бъдат издигнати знамената и своето празнично слово ще поднесе кметът инж. Даниел Панов, а митрополит Григорий ще отправи благослов. Тържествената сесия на Великотърновския общински съвет ще се проведе от 11 часа в МДТ „Константин Кисимов“. В това време през общината с концерт жители и гости на града ще зарадват танцьорите от професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

В празника на старата българска столица участие ще вземе и Девети Етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

В 12 ч. ХГ „Борис Денев“ ще представи едно от големите си за тази година събития „Завръщане към Велико Търново“. Изложбата отразява художествено-творческия живот на територията на областта, представяйки 120 емблематични за изобразителното изкуство имена – пет поколения творци, част от фонда на Галерията.

Ансамбъл „Чинари“ ще разтърси Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ със своя концерт, чийто начален час е 18,30. Входът е свободен, а след края на концерта за публиката е осигурен безплатен транспорт до площад „Цар Асен І“, където в 20,30 ч. се започне спектакълът „Царевград Търнов –звук и светлина“, който ще завърши с празнични фойерверки.