Денят Община

Велико Търново почете своите освободители

Велико Търново отбеляза 143 години от своето Освобождение. Историческата и духовна столица отхвърля близо петвековното османско робство на 7 юли 1877 година. Венци и цветя в знак на признателност към българските опълченци и четници, както и към руските воини бяха поднесени пред монумента на генерал Йосиф Гурко, пред Военния клуб на Паметната плоча на загиналите във войните и на паметника „Майка България“.

В ритуала участваха  народният представител Станислав Стоянов и общинските съветници от ГЕРБ Росен Иванов и Деян Хаджийски, общинският съветник и областен председател на БСП Петко Тюфекчиев и председателят на Младежкото Обединение при социалистическата партия Паолина Петрова, зам.-кметът на Общината Снежана Данева-Иванова, председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните Иван Коев.

Почетен караул на НВУ „Васил Левски” присъства при полагането на цветята.

Пред „Майка България” беше прочетена поздравителна телеграма отАлексей Валентинович,  кмет на побратимения на старата столица град Твер. „Твер и Велико Търново ги обединяват здрави братски отношения. Многовековните истории и съдбите на двата града неведнъж са се пресичали. Жителите на Твер искрено се гордеят, че в Освобождението на Търново през 1878 г. са участвали руски воини под командването на Йосиф Гурко, чийто живот е тясно свързан с Твер. Нашите градове полагат всички усилия за продължаване на взаимодействието в културната, научната и икономическата сфера. Не се съмнявам, че дружбата, деловото сътрудничество и културен обмен между двата града ще продължават и занапред”, се казва в текста на телеграмата.

Заупокойна молитва за загиналите отслужи отец Петър Иванов.