Община

Велико Търново почете героите от Гарнизона

Празникът на Търновския гарнизон бе отбелязан тази вечер в старопрестолния град. Пред Арката на генералите и на паметник „Майка България“ бяха положени цветя в знак на признателност към героите от най-голямото военно формирование, обвързали живота си с Родината. Пред походната икона на 18-и Етърски полк великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва и благослов. Официални слова произнесоха заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Евгени Пенчев и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Празникът на Търновския гарнизон води своето начало от 1914 година и е посветен на паметното сражение при Люлебургас – Бунархисар в Балканската война през 1912 година. В тази славна битка храбрите войници от 18-и Етърски полк доказват своята смелост, своята искрена обич, вярност и преданост към България и достойно защитават каузата за национално обединение. Началник на Генералния щаб на Българската армия по това време е търновецът генерал Иван Фичев – внукът на майстор Колю Фичето.

„Празникът ни задължава да предаваме на децата и младите хора знанията за миналото на Велико Търново и България, за бележитите българи и значимите събития. И всяко дете да расте с чувството, че да си българин е гордост и чест.“ – отбеляза в социалните мрежи кметът инж. Даниел Панов.