Денят Община

Велико Търново почете героите освободители

„140 години от установяването на руско-българските дипломатически отношения и 142 години от освобождението на Велико Търново отбелязваме. Особено ми е приятно, че на този ден Алексей Церетелев през 1889 година, в тогавашния Филипопол, е връчил своето акредитивно писмо на княз Александър Батенберг. И оттогава България и Русия поддържат тесни връзки в различни насоки. Русия е дошла да освободи страната ви.  В своя прокламация царят Освободител Александър II е посочил, че Русия е дошла да съзидава, не да разрушава. Аз съм признателен за добрата ви памет към загиналите руски войници. Вечна памет на героите“, заяви в приветственото си слово Алексей Новоселов, консул на Руската федерация в Русе, пред паметника на ген. Гурко в парк „Марно поле“ във Велико Търново. С речта му започна честването на 142-та годишнина от освобождението на Търново на 7 юли.

   

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението отслужи Негово Благоговейнство свещеник Петър Иванов. Цветя на признателност бяха положени пред паметника, както и пред паметната плоча на загиналите пред Военен клуб – Велико Търново. По-късно, пред паметник „Майка България” празнично слово изнесе и зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев.

„Днес, преди 142 години възторжените търновци посрещат победоносната армия на ген. Гурко. Ще кажат – днес свобода се даде. Тя не е хляб да бъде дадена или купена. Тя се завоюва с щика на руския войник, с кръвта на плеядата български революционери, дали живота си в завери, буни и въстания. Безспорно историята доказва, че ние българите сме водили борба не само икономическа. Ние сме били едни от най-заможните в Османската империя благодарение на трудолюбивия и предприемаческия си дух.  Нашата борба и била за държава, държавност и идентичност. Ние сме благодарни не само за свободата, а и помощта на Русия да изградим новата българска държава. Ние винаги пазим уважението и любовта си към руския народ. Благодаря ви братя руси. Вечна памет на загинали за свободата на Българи“, посочи зам.-кметът.

Бе прочетена и поздравителна телеграма от побратимения град Твер, Руска федерация. Проведе се военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност. Празнично търновско хоро поведоха фолклорни формации при НЧ „Нива-1898“, с. Балван  и НЧ „Просвета-1904“, с. Пчелище.

Сред гостите бяха зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, зам.-председателят на Общинския съвет Росен Иванов, представители на институции, организации и сдружения, на Генералното консулство на Русия, жители и гости на града и др.

Програмата за 142 години от Освобождението на Търново включваше също безплатна туристическа обиколка с беседа, част от която бяха музеи и паметници, свързани с историческото събитие. В 20,30 ч. на сцената на „Арт лято“ започва концерт на група „Блато – злато“ – българска фолклорна формация от САЩ. Ще бъде излъчен и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Програмата започва в 21,45 ч. и може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

               

 

снимки – личен архив Общинско радио Велико Търново /снимката по средата –  на паметника „Майка България“, върху короната по време на церемонията кацна гълъб/

 

 

 

Кремена Крумова – Попова