Денят Община

Велико Търново почете Ботев и загиналите за свободата на България

С военен ритуал и вой на сирени точно в 12 часа във Велико Търново бе почетен Христо Ботев и падналите за свободата на България герои.  Церемонията за отбелязването на 2 юни бе пред паметника на революционера в центъра на града. Свещеноиконом Славчо Иванов отслужени заупокойна молитва. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Учениците от ПМГ „Васил Друмев” Михаела Стоянова и Иван Брайнов представиха литературната композиция „Спасена памет“, посветена на 144-годишнината от гибелта на Христо Ботев. Въпреки дъжда десетки граждани, майки с деца и ученици присъстваха на церемонията и преклониха глава пред паметта на големия български поет и революционер.

Венци и цветя в знак на признателност през монумента положиха народният представител Станислав Стоянов,  областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът инж. Даниел Панов, началникът на НВУ „Васил Левски” полк. Иван Маламов, представители на институции и граждани.

„Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в нашата национална памет и достойно е най-високо място в пантеона на славните българи. Думите не могат да опишат величието му. До ден днешен, от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. До ден днешен Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци“, коментира кметът Даниел Панов.

Още през 1877 година търновци първи почитат паметта на Ботев и загиналите за свободата на България още след Освобождението. В старопрестолния град са живели и най-свидните след България на Ботев – съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. В знак на почит цветя бяха положени на гроба им, както и на всички паметници, свързани с национално-освободителното движение.

Ритуалът пред паметника на Ботев приключи с Химна на Република България.