Култура Община

Велико Търново посрещна Самарското знаме на Българското опълчение

С военен ритуал днес Велико Търново посрещна Самарското знаме на Българското опълчение. Копие на националната светиня, заедно с  флага на Горнооряховските въстаници и бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски”, е изложена в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание” за една седмица. Флагът е предоставен от Регионалния исторически музей в Стара Загора и е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България”.

снимка: Община Велико Търново

Официален домакин на церемонията днес бе кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Специален гост на историческото събитие бе посланикът на Руската федерация в България Негово Превъзходителство Анатолий Макаров. „За мен е голяма чест да присъствам на днешните тържествени мероприятия във Велико Търново – в града, където преди 140 години е била изкована историята на българската държавност. Особено приятно е, че този важен юбилей ние отбелязваме на историческо значимото място – в уникалния не само за старата столица, а и за цялата страна музей”, подчерта дипломатът.

„За мен и за всички великотърновци е голяма чест да посрещнем в старата българска столица Самарското знаме на Българското опълчение. Това е една национална реликва, един национален символ, който ясно ни припомня какво е да си българин и защо трябва да се гордеем с нашия славен народ. В своята история Самарското знаме е свързано със старопрестолния град. В освещаването на бойния флаг някога е участвал свещеникът Петър Драганов, който е родом от великотърновското село Дичин. Ние трябва да помним и да се учим от историята, да познаваме събитията и личностите от миналото ни и да ги почитаме. Особено днес, във времето на българското председателство на Европейския съюз, България има уникалната възможност да покаже на цяла Европа и целия свят всичко това, с което се гордеем и което е дало на света култура, традиции, българска писменост, кирилица, богато културно и историческо наследство”, акцентира в словото си кметът на старопрестолния град инж. Даниел Панов.

снимка: Община Велико Търново

Народният представител доц. Милен Михов, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на Националния военен университет „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов, ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, редица общественици, ученици, граждани, бяха част от празненствата, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България и 20-ия юбилей, който организаторът – вестник „Янтра днес”, празнува тази година. Преди церемонията, домакините и гостите бяха развълнувани от изпълнението на седемгодишните Иван Мишев и Александър Момински от великотърновското вокално студио „Елита”.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски”, РИМ и клуб „Традиция” във Велико Търново.