Община

Плащаницата на св. Петка Търновска се завърна в Старата столица

Плащаницата на св. Петка Търновска пристигна във Велико Търново. Тя бе посрещната с военна рота от НВУ „Васил Левки” в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и от великотърновския митрополит Григорий. На днешния 8 септември – Малка Богородица в православния ни календар, катедралната църква отбелязва своя храмов празник. Десетки миряни се стекоха да го почетат и да се поклонят през частица от одеждите на светицата.

Връщането на плащаницата от румънския град Яш, където са мощите на св. Петка, във Велико Търново бе инициирано от кмета Даниел Панов и подкрепено от великотърновския митрополит Григорий. Със съдействието на русенския митрополит Наум, отец Кирил и Ивайло Маринов от българското посолство в Букурещ, румънският патриарх Даниил и митрополит Теофан дадоха благословията си за начинанието.

Поклонението пред одеждата на св. Петка Търновска започна с минута мълчание в памет на жертвите след наводнението в Царево. В тяхна памет бе отслужена и заупокойна молитва. А навръх големия християнски празник Рождество Богородично дядо Григорий ръководи Светата литургия.

Кметът Даниел Панов припомни, че близо два века мощите на св. Петка са в столичния Търновград, донесени по волята на цар Иван Асен II, нарекъл ги „истинско съкровище“.

„Нека св. Петка придаде сила на усърдието ни и ни напътства към доброта и блаженство, както е написал в житието й великият св. патриарх Евтимий. Днес молим Дева Мария и на св. Петка Търновска да бдят над българския народ, да го пазят от беди и злини, да прогонят разделението и да донесат духа на единството. Със смирение и с положена ръка върху плащаницата на светицата молим за нейната благословия за всички великотърновци и най-вече за доброто пред децата на Велико Търново и България.  Благодаря на всички, които спомогнаха плащаницата, която е била върху мощите на светица, да се завърне във Велико Търново“, каза Даниел Панов по време на поклонението пред реликвата.

Преподобна Параскева Епиватска, известна още като Света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век след Христа. Цар Иван Асен II пренася мощите й в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на Света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.

Одеждата на св. Петка остава за постоянно в старопрестолния град и всеки, който иска да се поклони пред нея, може да го направи в катедралната църква.