Община

Велико Търново отпразнува 24 май

Хиляди търновци и гости на града се включиха в празничното шествие в старопрестолния град, за да отпразнуват заедно 24 май – деня на българската писменост и култура. С фанфари, знамена и портрети на бележити просветни дейци всички те извървяха маршрута от пл. Велчова Завера до откритата сцена пред МДТ „Константин Кисимов”. В парада се включиха близо 70 представители на различни военни училища в 15 европейски страни, които участваха в Европейската олимпиада за сигурност и отбрана.

Пред всички тях водосвет за здраве отслужи отец Славчо Иванов, а слово поднесе кметът инж. Даниел Панов. „Гледката е особено вълнуваща, защото в едно виждаме славното минало и достиженията на нашия български народ в настоящето, което ни зарежда с оптимизъм за бъдещето на България. 24 май е ден, в който по-силно то всякога трябва да се гордеем и с достойнство да се наричаме българи. Да предадем тези силни чувства и този дух на родолюбие на нашите деца. Кирилицата е най-трайното и ценно, най-оригиналното постижение, което България е  дала на Европа и на света. И днес, близо 300 милиона души по цял свят пишат с нашите букви. А кирилицата е една от трите официални азбуки в ЕС”, каза в словото си градоначалникът.

В присъствието на възпитаници от на всички училища в общината, с наградата „24 май” – за завършен гимназиален етап на обучение бе удостоена Яница Стойкова, ученичка от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”. Тя се присъжда ежегодно за постигнатите отлични резултати през целия етап на обучение с решение на Великотърновския общински съвет, припомни председателят му Венцислав Спирдонов. Диплом и парична награда с левова равностойност на 1000 евро на Яница връчи кметът Даниел Панов. Младата отличничка благодари на своите учители, родители и близки, които са я подкрепяли през годините.

24 май с право е наричан най-българският празник и не случайно е най-обичания. Ние българите, сме единственият народ, който със специален празничен ден почитаме своята писменост, култура, просвета и духовност”, подчерта още Даниел Панов. Празникът завърши с кратък концерт на ДЮФА „Българче”, които тази година навършват половинвековен юбилей.