Община

Велико Търново отбелязва своя празник – 22 март

Велико Търново, историческата и духовна столица на България, отбелязва днес своя празник, който се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

С Празнична Света литургия в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ започна традиционно отбелязването на празника на Велико Търново. Общественици и гости поднесоха цветя на гроба на цар Калоян в двора на църквата. От храма към сградата на Общината тръгна празнично общоградско шествие, посветено на благодетелите на Велико Търново.

След издигане от 9-ти Етърски ученически гвардейски отряд пред сградата на Община Велико Търново знамената на града и на различни институции, по повод празника, жители и гости на старопрестолнината поздрави кмета инж. Даниел Панов. Той подчерта, че Велико Търново празнува въпреки дъжда, а българският дух ликува. „Бъдещето на града ни зависи от всички нас, от диалога помежду ни, най-важното е да пазим тази комуникация и това единство, да пазим Търновград от безвремието на популизма, да бъдем обединени и силни както досега“, каза инж. Панов.

Гости пред сградата на Общината бяха вицепрезидентът на Р. България – Илияна Йотова; областният управител – инж. Георги Гугучков; началникът на НВУ „Васил Левски“ – бригаден генерал Иван Маламов; председателят на великотърновския общински съвет – Венцислав Спирдонов. Благослов отслужи свещеноиконом Славчо Иванов.

Гергана Нинова