Денят Община

Велико Търново отбеляза 837 години от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново отбеляза тържествено 837 години от въстанието на Петър и Асен. Жители и гости на града се събраха в двора на църквата „Св. Димитър Солунски“, където то е обявено.

Кметът инж. Даниел Панов приветства присъстващите с думите: „ Днешният празничен ден е особено специален за нашия любим град Велико Търново, историческата и духовна столица на България. Ден, в който поглеждаме към вековете назад, а пред нас оживяват събития, макар отминали отдавна, оставили трайна диря в паметта ни като български народ. Днес ние почитаме и големите ни герои Петър и Асен, братята боляри дали началото на търновското величие. През 1185 година от това сакрално място те се изправят срещу Византия, за да поправят неправдата от съкрушителния удар на империята срещу Самуил и българския народ. С помощта на небесния покровител Свети Димитър Солунски, те обединяват българския народ и възстановяват българското царство и в чест на светеца вдигат черква, а Търновград обявяват за столица на България. Нека погледнем отново към историята, към мъдрите уроци, оставени от нашите деди, към примера на великите българи, които почитаме. През 1911 година предците ни изписват „Съединението прави силата“ в Търново на фасадата на НЧ„Надежда -1869“  и едва 20 години по- късно- на сградата на Народното събрание в столицата. Днес нашето общество има нужда от осмисляне на този девиз, от единство, а не от разделение. Изисква се сила и решителност всеки да надмогне себе си, пристрастията и личните си стремежи. Изисква се далновидност и прозорливост да вникнеш в заветите от миналото. Преди 837 години Петър и Асен го направиха и обединиха българите около кауза, и ги поведоха към постигането й. Днес всички българи имаме нужда от същото, за да се справим с кризите, за да живеят нашите съграждани по- добре, за да има по- добро бъдеще, за нашите деца, за бъдещето на България. “. Градоначалникът поздрави всички именици и честити празника на строителите, който също се отбелязва на днешната дата.

Приветствие отправи и Венцислав Дончев, председател на областното представителство на Камарата на строителите в България. Дончев пожела спорна и съзидателна работа и подчерта, че съграденото днес остава за бъдещите поколения. „Поколения български строители имат своите основания за професионална гордост. Със своя градивен труд те са оставили и оставят своя отпечатък навсякъде около нас, във всеки дом, във всеки град, из цялата страна и по света. Всичко това е постигнато с характер, труд и умения да завоюват своето място на строителния пазар в условията на голяма конкуренция.“, припомни Дончев и пожела на бъдещите поколения да  надминат постигнатото, да ценят архитектурните и културните ценности, но и да не се притесняват да въвеждат нови технологии и материали.

 

Свещеноиконом Славчо Иванов припомни историята на Св. Димитър Солунски и освети празничния курбан, осигурен от Камарата на строителите в България. За доброто настроение на всички гости се погрижи ансамбъл „Искра“.

Събитието уважиха зам.-областният управител Петя Райкова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спиридонов, директорът на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов, зам.-ректорът на ВТУ Димитър Димитров, общественици и граждани.

Диана Колева