Денят

Велико Търново отбеляза 144 години от Освобождението на България

Националният ни празник – 3-и март и 144 години от Освобождението на България бяха отбелязвани на тържествена церемония във Велико Търново.

Програмата започна с военен ритуал по издигане на Националното знаме, който се проведе пред сградата на Общината. След това, ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ в старата столица рецитираха одата на Патриарха на българската литература Иван Вазов – „Опълченците на Шипка“.

Заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството отслужи отец Славчо Иванов. Венци и цветя бяха поднесени от името на: кмета на Община Велико Търново – д-р инж. Даниел Панов; министъра на отбраната на Република България – Драгомир Заков; началника на Отбраната – адмирал Емил Ефтимов; областния управител на Област Велико Търново – Людмила Илиева; председателя на великотърновския Общински съвет – Венцислав Спирдонов; Националния военен университет „Васил Левски”; Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”; Регионалното управление на образованието и др.

Обявен бе и носителят на Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“, която по традиция се връчва на изявен възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“. Тази година това е курсант старшина Мадлен Николаева Пенева. Старшина Пенева завършва обучението си в НВУ „Васил Левски” във факултет „Общовойскови”, военна специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” и гражданска специалност „Логистика на сигурността”. Средният успех от дипломата ѝ е отличен 5.67, а успехът ѝ от държавния изпит по гражданската специалност е отличен 6.00. Курсант старшина Мадлен Пенева е председател на Курсантско-студентския съвет във Военния университет и е инициатор и организатор на много благотворителни кампании. Участвала е в научни конференции и състезания от образователен и изследователски характер. Родена е в град Велико Търново и е възпитаник на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев”. Курсант старшина Мадлен Пенева е и ментор по програма на Еразъм + в Националния военен университет „Васил Левски”. В момента е на обучение в Литва, партньор по програмата. Наградата ще ѝ бъде връчена тържествено след завършване на нейното обучение в Литва.

144-годишнината от Освобождението на България ще завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.